Kassa

Onderzoek exclusieve verkoop tabak festivals

30-09-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
sigaret.jpg
Tabaksfabrikanten Philip Morris, Japan Tobacco en British American Tobacco betalen nog altijd voor exclusieve verkoop op festivals. Organisatoren erkennen daar geld voor te hebben ontvangen, soms tienduizenden euro’s. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat onderzoeken of er illegale afspraken bestaan tussen tabaksfabrikanten en popfestivals over exclusieve verkoop van sigaretten op festivalterreinen.
Verboden
De Onderzoeksredactie Tabak, een samenwerkingsverband van onderzoeksjournalisten en het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde zegt de afspraken op het spoor te zijn gekomen. In totaal werden 21 festivals onderzocht. Op zestien daarvan werd tabak van maar één fabrikant verkocht.
Exclusieve verkoop van sigaretten van een fabrikant in horecagelegenheden is verboden. Ook verkoop op festivals valt onder die regels.
Ontkenning
Tabaksfabrikant Philip Morris ontkent in dagblad Trouw de afspraken over exclusiviteit. In juli startte de NVWA al een onderzoek naar vergelijkbare contracten tussen Japan Tobacco en studentenverenigingen. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!