Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Excellente Scholen' niet beter dan andere scholen

17-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
83 keer bekeken
  •  
930x520_school
In Nederland zijn er 248 scholen die zich excellent mogen noemen. Je verwacht dan dat je kind daar het beste onderwijs krijgt dat er is. Maar krijg je hier als leerling ook daadwerkelijk toponderwijs? Of wordt het label gebruikt als middel om nieuwe leerlingen aan te trekken?
Vertekend beeld
Voorzitter Paul Rosenmöller van Voortgezet Onderwijs Raad, vindt dat het predicaat 'Excellente School' een vertekend beeld geeft en verwarring schept. De Inspectie van het Onderwijs moet daarom stoppen met het predicaat 'Excellente School'. Dit predicaat suggereert dat het onderwijs op deze scholen beter is dan op scholen die het label niet hebben. Uit onderzoek van Kassa blijkt dat dit niet waar is. Ook scholen zonder het predicaat kunnen even goed zijn als scholen die het label wel hebben gekregen. Scholen gebruiken daarnaast het label in hun marketing en vermelden daar niet altijd bij wat het predicaat inhoudt.
Label aanvragen
Sinds 2012 kunnen scholen in Nederland in het basis- en het voortgezet onderwijs het predicaat 'Excellente School' krijgen. Dit label moeten scholen zelf aanvragen bij de Inspectie voor het Onderwijs. De school mag ook zelf weten op welk gebied zij vinden dat zij excelleren. Een onafhankelijke jury van onderwijsdeskundigen geeft daarna een waardeoordeel. Is deze positief dan mag de school zich drie jaar lang excellent noemen. Scholen die het predicaat niet aanvragen, kunnen even goed of zelfs beter zijn dan de scholen die wel het predicaat hebben. Maar dat is op dit moment niet duidelijk. En bij veel partijen schiet dit in het verkeerde keelgat.
Concurrentie scholen
Volgens Rosenmöller is het geven van Michelinsterren in het onderwijs absoluut geen taak van de Inspectie van het Onderwijs. De onderverdeling in excellente en niet-excellente scholen zou daarnaast de concurrentie tussen scholen bevorderen, wat volgens Rosenmöller helemaal niet de bedoeling moet zijn. Ook andere partijen waaronder de Algemene Vereniging van Schoolleiders (AVS) zijn tegen het predicaat. “Ik denk dat de inspectie vooral zijn rol als inspectie moet pakken. Waarderen of een school voldoet aan de basiskwaliteit aan de wetgeving en alle andere predicaten vooral aan de sector overlaten", aldus voorzitter Petra van Haren.
We vroegen politieke partijen wat ze van het predicaat 'Excellente School' vinden. De reacties van de partijen kun je hier lezen.

Meer over:

excellent, scholen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!