Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

'Evenveel kerstbomen verkocht als in 2011'

18-12-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kerstboom_17.jpg
Kerstboomverkopers hebben de afgelopen weken naar schatting zo'n 3 miljoen bomen aan de man gebracht. Dat is ongeveer evenveel als vorig jaar, meldde de Vereniging Nederlandse Kerstbomenkwekers (VNK) dinsdag.
Stijging vraag
De laatste jaren pakte de vraag naar kerstbomen steevast hoger uit dan het aanbod. Daarom nam de branche voor dit jaar meer bomen op voorraad. ,,Vanwege vorstschade in het voorjaar pakte de oogst echter slecht uit, waardoor er opnieuw een kleine schaarste was'', vertelt Gerard Krol, secretaris van de VNK. ,,Een boom kostte daardoor niet meer of minder dan in 2011.''
Verkoop
Consumenten konden dit jaar bijna overal terecht voor de aanschaf van hun kerstboom. Zelfs supermarktketen Aldi stuntte ermee; ook waren de bomen via internet te bestellen of te huren. Toch kochten de meeste mensen volgens Krol hun bomen nog steeds bij tuincentra of bij de kerstbomenverkoper op straat. ,,De afgelopen 10 jaar zijn weliswaar veel verkopers uit het straatbeeld verdwenen, maar degene die overgebleven zijn pakken de verkoop vaak groots en professioneel aan.''
Nederlandse bomen
Ongeveer de helft van de verkochte bomen is ook daadwerkelijk afkomstig uit Nederland. Verspreid over het hele land is jaarlijks ruim 1000 hectare met toekomstige kerstbomen beplant. ,,Veel mensen denken dat bomen in het bos worden gekapt, maar ze worden gekweekt. Kerstbomenkwekerijen zijn goed voor de zuurstofaanmaak, en er leven veel roodborstjes en hertjes'', verduidelijkt de VNK-secretaris, die zelf ook boomkweker is.
Andere afkomst
De rest van de bomen in de Nederlandse huiskamers is grotendeels afkomstig uit Duitsland en Denemarken. ,,In het Sauerland alleen al staat wel 20.000 hectare. Daar kweekt men vooral de grote Nordmann, die minder naalduitval heeft'', stelt Krol. Hij benadrukt dat consumenten vanwege de transportkosten voor die buitenlandse bomen vaak iets dieper in de buidel moeten tasten.
Onder Nederlandse kwekers zijn de omorika en de fijnspar talrijker. Daarvan wordt elk jaar ook een klein deel naar Engeland geëxporteerd.
ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor