Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Eurotransplant overlegt over 'orgaantoerisme'

18-01-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
chirurg-arts_02.jpg
Het kan een probleem zijn als patiënten in een ander land een orgaan laten transplanteren. Dat stelt Eurotransplant, dat internationaal orgaantransplantaties coördineert. De organisatie in Leiden reageerde maandagavond op berichtgeving over Nederlanders die in België organen 'wegkapen'.
Het bestuur van Eurotransplant spreekt al enige tijd met de Belgische overheid over een oplossing, aldus de organisatie. Negentien patiënten die in Nederland wonen, hebben in 2009 in België het orgaan van een overledene gekregen. Een deel van hen woont in de grensstreek. Voor die patiënten was een transplantatiecentrum in België het dichtst in de buurt. In België vonden in 2009 in totaal 810 orgaantransplantaties plaats.
Overleden
De Vlaamse krant De Standaard meldde maandag dat patiënten de wachtlijsten in Nederland omzeilen door naar België uit te wijken. Belgische patiënten zouden hiervan de dupe worden. Volgens huisarts en voormalig senator Patrik Vankrunkelsven zijn in 2009 achttien Belgische hartpatiënten die op een wachtlijst stonden, overleden. Volgens Eurotransplant ontvingen dat jaar drie patiënten uit Nederland in België een donorhart. In België geldt het systeem dat iedereen orgaandonor is, tenzij hij of zij daartegen bezwaar maakt. België heeft daardoor meer orgaandonoren. Het land telt 26 donoren per miljoen inwoners. In Nederland, waar iemand die donor wil zijn dat moet aangeven, is dat volgens De Standaard nauwelijks de helft.
Eurotransplant
Nederlanders kunnen in België terecht voor een orgaan omdat beide landen deel uitmaken van Eurotransplant. De organisatie houdt de gegevens van patiënten en de hoeveelheid beschikbare organen bij. Eurotransplant liet in het verleden al weten dat minder dan 1 procent van de Belgische organen naar het buitenland verdwijnt. De Vlaams-nationalistische N-VA wil de problematiek met Belgische organen aankaarten in het Benelux-parlement. De grootste Belgische partij vindt dat Nederland een voorbeeld kan nemen aan het Belgische systeem, waarin iedereen donor is tenzij hij of zij bezwaar maakt. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!