Kassa

Europol waarschuwt voor gevaar nepgoederen

13-07-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
schoenen_goed.jpg
Nep is vaak goedkoop en daarom verleidelijk. Maar consumenten moeten oppassen met imitatiegoederen, want ze kunnen gevaarlijk zijn, waarschuwt Europol. Niet alleen zijn namaakgoederen vaak slecht gemaakt, maar ze voldoen ook niet aan de Europese veiligheidseisen en kunnen soms dodelijk zijn, meldde de Europese politieorganisatie woensdag.
Namaakgoederen van slechte kwaliteit
Het gaat niet zozeer om vervalste merkgoederen als zonnebrillen en tassen, maar ook om bijvoorbeeld elektrische apparaten en medicijnen. Elektrische apparaten kunnen oververhitten, vlam vatten en je kunt er een schok van krijgen. Namaakmedicijnen worden steeds populairder nu er via onlinewinkelen steeds beter aan te komen is. Door een gebrek aan of juist te veel werkzame stoffen kunnen deze middelen levensgevaarlijk zijn.
Steeds meer shops in het Oosten
Hier komt nog bij dat door de handel in imitatiegoederen er steeds meer 'sweat shops' komen in het Verre Oosten. Veelal werken daar kinderen die nauwelijks betaald krijgen en wreed worden behandeld, aldus Europol.
Folder met tips
Europol heeft een folder samengesteld waarin de risico's van diverse populaire producten, waaronder sigaretten, drank en kleding, worden opgenoemd. Ook staan er tips in hoe namaak te herkennen. Alarmbellen zouden moeten gaan rinkelen als iets heel goedkoop is, in achterafstraatjes wordt verkocht en als de verkoper vaag doet over de herkomst ervan. Algemene regel is volgens Europol: als het te mooi lijkt te zijn om waar te zijn, is het dat meestal ook. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!