Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Europol: bewuster worden van cybercrime

08-01-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
cybercrime2_05.jpg
Volgens de Europese politieorganisatie Europol moet de maatschappij zich bewuster worden van de gevaren van cybercrime. Vrijdag presenteerde Europol een rapport over de verschillende aspecten van internetcriminaliteit.
De Europese Unie heeft met zijn 320 miljoen inwoners slechts 7 procent van de wereldbevolking binnen zijn grenzen, maar wel een vijfde van alle internetgebruikers. Met het toenemende gebruik van het internet en het altijd online willen zijn, stijgt wereldwijd ook het misbruik van het medium voor criminele doeleinden, stelt het rapport.
Cybercrime wordt veelal gevoed door onwetende bedrijven en burgers die persoonlijke gegevens - vaak onbewust - te grabbel gooien. Die gegevens blijken voor internetcriminelen van grote waarde. Naast de meer voor de hand liggende creditcard- en bankgegevens zijn ook e-mailaccounts, namen en geboortedata waardevol.
Ook het illegaal downloaden van gegevens, of het melden van je activiteiten via sociale-netwerksites als Twitter, Facebook of Hyves werkt de crimineel in de hand. Behalve de volbloed-cybercriminelen die uitsluitend in de virtuele wereld opereren, gebruiken ook 'offline' criminelen het internet steeds meer. Zeggen op Facebook dat je afwezig bent, maakt het voor criminelen bijvoorbeeld eenvoudiger juist op dat moment bij je in te breken.
Europol stelt dan ook dat er voorzichtiger moet worden omgegaan met het verstrekken van gegevens aan derden. ,,Het is bijvoorbeeld de vraag of gegevens die vertrouwelijk worden doorgegeven, ook veilig door derden worden bewaard'', aldus een woordvoerder van Europol.
Vaak worden voor de illegale informatieverschaffing zogenoemde 'botnets' gebruikt. Een botnet is een soort internetworm die zich stiekem op computers nestelt en de deur openzet voor het downloaden van nog meer schadelijke software. Volgens Europol moet de ontmanteling van botnets internationaal hoge prioriteit krijgen. Daarmee zouden cybercriminelen het beste kunnen worden tegengewerkt.
Volgens het onderzoek is het niet duidelijk hoeveel schade de cybercrime ieder jaar berokkent. Veel mensen worden slachtoffer van cybercrime zonder dat ze daar zelf weet van hebben. Vaak zijn de individuele vergrijpen te klein om onder de aandacht van de politie te komen. Daarnaast willen bedrijven, vanwege imagoschade, ook niet kenbaar maken dat ze slachtoffer zijn geworden van een vorm van internetfraude.
Daar ligt volgens Europol nog de winst die tegen cybercrime valt te halen. De verwachting is dat in de toekomst de meerderheid van de georganiseerde misdaad cybercrime behelst. Slechts met een actievere overkoepelende samenwerking tussen overheden, providers en slachtoffers kan de misdaad het hoofd worden geboden. Maar altijd is bewustzijn en alertheid gevraagd. ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor