Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Europese rentes blijven dalen

23-01-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
recessie1_12.jpg
De toch al bijzonder lage rentes op Europese staatsobligaties gingen vrijdagochtend verder omlaag. Het vooruitzicht dat de Europese Centrale Bank (ECB) de komende maanden voor honderden miljarden aan obligaties gaat opkopen zorgde opnieuw voor een sterk vraag naar de schuldpapieren.
Ongekend laag
De rente op Nederlandse leningen voor tien jaar zakte daardoor naar het ongekend lage niveau van 0,4 procent. De vergelijkbare Duitse rente bereikte met 0,37 procent eveneens een nieuw diepterecord. Franse tienjaarsobligaties bieden nog maar een rendement van 0,5 procent, terwijl de Spaanse en Italiaanse rente is gedaald naar 1,3 en 1,5 procent.
Tegengestelde beweging
Het rendement en de waarde van een obligatie bewegen tegengesteld. De dalende rente wijst op een stijgende waarde en een toenemende vraag naar de betreffende leningen. De rente op bijvoorbeeld Spaanse en Italiaanse leningen steeg tijdens de schuldencrisis nog tot meer dan 7 procent.
Aankondigingen van de ECB
Ook de euro ging vrijdag verder omlaag door de aankondigingen van de ECB. De Europese munt zakte tussentijds naar 1,1258 dollar en bereikte daarmee het laagste niveau sinds september 2003. ANP

Meer over:

diginieuws, rente, geld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!