Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Europese Commissie komt met plan voor universele telefoonoplader

14 jan 2020
  •  
leestijd 1 minuut
telefoon oplader 1127
Er moet een universele oplader komen voor mobiele telefoons, tablets en andere draagbare apparaten. De Europese Commissie presenteert daarvoor de komende dagen een plan, nadat een oproep aan de fabrikanten in 2014 niets opleverde.
Er zitten verschillende voordelen aan universele laders. Niet alleen is het makkelijker voor consumenten, maar het bespaart ook afval. In de meeste Europese huishoudens liggen laders te verstoffen. Daar komt volgens ramingen jaarlijks 51.000 ton aan laders bij. Bij de aanschaf van een nieuw toestel worden laders vaak onbruikbaar. Aan dit ongemak wordt jaarlijks 300 miljoen euro verspild, schatte de Europese Commissie eerder.

Verschillende aansluitingen

Er zijn nu vier gangbare laders op de markt. Het uiteinde van de snoertjes past om verschillende redenen niet op elke telefoon. Zo verschillen de aansluitingen van iPhones (Apple) met die van Android-telefoons.

Verkoop zonder lader

Ook zijn er in de loop der jaren nieuwe aansluitingen op de mobieltjes gekomen, zowel bij Apple als Android-telefoons. Daardoor moet er vaak bij het aanschaffen van een nieuw model een nieuwe lader worden gekocht of geleverd. Vicevoorzitter van de Europese Commissie opperde onder meer om mobieltjes zonder oplader te verkopen, zodat de oude lader – mits het dezelfde aansluiting betreft – kan worden hergebruikt. ANP

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!