Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Europese Commissie oppert Europese btw

19-10-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
euro_29.jpg
De invoering van een Europese btw zou een manier kunnen zijn om het budget van de Europese Unie in de toekomst mede te financieren. Andere eigen financieringsbronnen voor de EU zouden een Europese energiebelasting of een Europese vennootschapsbelasting kunnen zijn. Dat stelt de Europese Commissie in een dinsdag gepresenteerd stuk over nieuwe manieren om de EU te financieren.
In het stuk maakt de Europese Commissie een analyse van de manier waarop de financiering van de EU momenteel is geregeld. Daarnaast worden er in het stuk ideeën en voorstellen gegeven voor nieuwe financieringsvormen voor de EU.
De commissie constateert dat de bijdrage van de lidstaten aan de Europese begroting de voorbije decennia is gestegen van 10 tot 70 procent. De grote bijdragen van de lidstaten hebben volgens de commissie geleid tot ,,bittere debatten over nettobetalers en ingewikkelde kortingen''. Door eigen inkomsten voor de EU te creëren, zou daar iets aan gedaan kunnen worden.
Nederland is een van de grootste nettobetalers. Dat wil zeggen dat Nederland meer aan de EU moet bijdragen dan het terugkrijgt in de vorm van subsidies uit EU-fondsen. EU-commissaris Janusz Lewandowski (begroting) zei eind september in Brussel al dat hij Nederland en andere nettobetalers tegemoet wilde komen.
Het dinsdag gepresenteerde document is een eerste aanzet van de commissie voor een breed debat over de meerjarenbegroting van de EU voor de periode na 2013. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!