Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Europese Commissie: booster nodig na 9 maand voor behoud coronabewijs

25-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
218 keer bekeken
  •  
vaccinatie ouderen 1127

Een gevaccineerde die zijn Europese coronareisbewijs wil behouden, moet na negen maanden een boosterprik halen, vindt de Europese Commissie. Dat meldt persbureau Bloomberg.

Boosters zijn bedoeld om de afweer op te peppen. De bescherming door de coronavaccins blijken mettertijd af te nemen. Meerdere lidstaten van de Europese Unie hebben inmiddels aangekondigd sommige groepen gevaccineerden voortaan pas als volledig gevaccineerd te beschouwen na een boosterprik. Dat zorgt ervoor dat moeilijkheden en verwarring voor reizigers weer op de loer liggen. De commissie dringt er daarom op aan om overal in de Europese Unie dezelfde regels te hanteren.

In Nederland overleg over boosterprikken

De Gezondheidsraad brengt vandaag een  advies over boosterprikken tegen het coronavirus naar buiten. Dat advies gaat over een volgende stap in het vaccinatieprogramma. Dat is bedoeld om de afweer van gezonde mensen tegen het virus een oppepper te geven.

In verschillende landen worden al boosterprikken gegeven, in Nederland vindt er nog overleg over plaats. Minister de Jonge heeft namelijk gevraagd aan de Gezondheidsraad om advies te geven over boosterprikken voor mensen die jonger dan 60 jaar zijn en die eerder het coronavaccin van Janssen hebben gekregen. De groep mensen die gevaccineerd zijn met het Janssen-vaccin hebben nog maar één prik gehad. In veel landen wordt dit niet meer als een volledige vaccinatie gezien.

Pfizer-, Moderna-, Astra-Zeneca- of Janssen-vaccins moeten geaccepteerd blijven worden

De EU-landen zouden een inenting met de vier vaccins (van Pfizer, Moderna, AstraZeneca en Janssen) die door de Europese toezichthouder zijn goedgekeurd moeten blijven accepteren. Vanaf 10 januari zou dat ook moeten gelden voor reizigers die zijn geprikt met een vaccin dat voorlopig door de Wereldgezondheidsorganisatie is toegelaten. Dat staat volgens Bloomberg in een document van de commissie.

Buitenlandse reizigers mogen EU in met coronapas

De EU zou verder landen buiten de unie niet langer als veilig land aanmerken, als het gaat om vrije toegang voor reizigers. Wie de EU wil binnenkomen, zou volgens Bloomberg dan voortaan zelf moeten aantonen geen besmettingsgevaar te vormen. Zo dienen reizigers zelf met een coronapas te bewijzen dat ze beschermd zijn, doordat ze bijvoorbeeld zijn ingeënt. Dat kan met een Europees coronacertificaat of met een van de bewijzen die de EU inmiddels ook accepteert, zoals het Britse.

Heeft een reiziger een Russisch of Chinees vaccin heeft gekregen of een ander middel dat de voorlopige zegen heeft van de Wereldgezondheidsorganisatie? Dan zou diegene daarbovenop een test moeten doen. Dat geldt ook voor mensen die zijn genezen van het virus, oftewel voor mensen met een herstelbewijs.

Bron: ANP, Bloomberg

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!