Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Europees Parlement wil mondiaal verbod op dierproeven cosmetica

3 mei 2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
muis muizen 930 520
Dierproeven voor cosmetica moeten de wereld uit. Het Europees Parlement wil met overgrote meerderheid een mondiaal verbod op het testen van make-up, crèmes, shampoo en andere cosmetische producten op dieren en roept op tot een VN-conventie.

Nog steeds foute producten in schap ondanks verbod

Het totaalverbod zou voor 2023 van kracht moeten worden. In de EU mag cosmetica die op dieren is uitgeprobeerd al sinds 2013 niet meer worden verkocht. Desondanks liggen er volgens Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) nog steeds foute producten op de winkelschappen in Europa. Wereldwijd staat 80 procent van de landen dierproeven op verzorgingsmiddelen wel toe.

Gaten in wetgeving

Volgens het parlement moet de EU echter ook de hand in eigen boezem steken. Er zijn gaten in de Europese wetgeving waarmee de cosmetica-industrie het verbod omzeilt. Producten worden bijvoorbeeld eerst buiten de EU getest op dieren en dan in de EU opnieuw op een alternatieve manier. Daarna worden ze in de EU op de markt gebracht. ,,Het is tijd dat het verbod wordt gehandhaafd'', aldus Hazekamp. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

ikIngrid
ikIngrid5 mei 2018 - 14:37

De huid, haren en ogen van mensen zijn anders dan die van andere zoogdieren en daarom kunnen alleen echt effectieve testen voor onze cosmetica op mensen of hun weefsels gedaan worden. Wetenschap heeft ook technieken die dierproeven overbodig maken. Dus handhaaf verbod en voer sancties uit bij overtreding! Voorkom onnodig dierenleed.Ingrid

marleenvanh
marleenvanh4 mei 2018 - 13:57

En op alle zaken waaraan mensen beter worden. Test maar op mensen de lusten, dan ook de lasten!!! Dat dier is niet schuldig wanneer jij of je kind de kanker krijgt!

harryromijn
harryromijn4 mei 2018 - 13:51

Begin met de splinter in het eigen oog, voordat er aandacht voor de balk elders uitgaat.Moet toch niet zo'n klus zijn: ieder cosmetica-artikel of fabrikant, die toch dierproeven waar ter wereld voor die producten doet, krijgt een ban op verkoop in de EU.Reken maar, dat menig fabrikant, zelfs in bijv. Azië ( waar nog niemand iets om dierenwelzijn heeft gegeven ) zal zich wel tig keer bedenken om toch nog een dierproef te wagen.

ginahensen
ginahensen4 mei 2018 - 13:51

Helemaal mee eens