Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Iedere zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!

VOLG ONS

Kassa

Europees Parlement wil mondiaal verbod op dierproeven cosmetica

3 mei 2018
  •  
leestijd 1 minuut
muis muizen 930 520
Dierproeven voor cosmetica moeten de wereld uit. Het Europees Parlement wil met overgrote meerderheid een mondiaal verbod op het testen van make-up, crèmes, shampoo en andere cosmetische producten op dieren en roept op tot een VN-conventie.

Nog steeds foute producten in schap ondanks verbod

Het totaalverbod zou voor 2023 van kracht moeten worden. In de EU mag cosmetica die op dieren is uitgeprobeerd al sinds 2013 niet meer worden verkocht. Desondanks liggen er volgens Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) nog steeds foute producten op de winkelschappen in Europa. Wereldwijd staat 80 procent van de landen dierproeven op verzorgingsmiddelen wel toe.

Gaten in wetgeving

Volgens het parlement moet de EU echter ook de hand in eigen boezem steken. Er zijn gaten in de Europese wetgeving waarmee de cosmetica-industrie het verbod omzeilt. Producten worden bijvoorbeeld eerst buiten de EU getest op dieren en dan in de EU opnieuw op een alternatieve manier. Daarna worden ze in de EU op de markt gebracht. ,,Het is tijd dat het verbod wordt gehandhaafd'', aldus Hazekamp. ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

Sfeerbeeld BNNVARA programma's