Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Europees Parlement akkoord met bodyscanner

24-05-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vliegtuig_006_25.jpeg
Na jarenlange discussie heeft het Europees Parlement dinsdag ingestemd met de plaatsing van bodyscanners op Europese luchthavens. De parlementariërs eisen wel dat de veiligheidscontrole niet gevaarlijk mag zijn voor de gezondheid en de privacy van passagiers moet waarborgen.
Om gezondheidsrisico's te voorkomen, wordt röntgenapparatuur verboden. Op die manier worden passagiers niet onnodig blootgesteld aan schadelijke straling.
Ook zullen geen lichaamsbeelden, maar alleen standaardfiguren worden afgebeeld en opgeslagen. Verder kunnen reizigers de bodyscan weigeren. Zij worden dan gefouilleerd, aldus het voorstel van de transportcommissie van het parlement.
De nieuwe generatie bodyscanners is een goed middel om de beveiliging van het luchtverkeer in de EU te verbeteren en het gemak en snelheid voor de reiziger te vergroten, aldus CDA-Europarlementariër Corien Wortmann-Kool in een verklaring.
De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de unie, komt binnenkort met een eigen voorstel voor invoering van de bodyscanner. Het alternatief voor metaaldetector en fouilleren mag niet leiden tot een verplichte gang door de scanner, benadrukt GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini: ,,Het moet een keuze blijven van de reiziger.''
In het Europees Parlement werd lange tijd gewaarschuwd voor het ,,elektronisch uitkleden'' van vliegtuigpassagiers.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!