Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Europees burgerinitiatief voor 'vegetarisch' en 'veganistisch' op etiket

7 nov 2018
  •  
leestijd 1 minuten
Vlees Suermarkt 930x520
De Europese Commissie heeft het licht op groen gezet voor een burgerinitiatief dat ijvert voor de verplichte vermelding op alle voedingsproducten of ze vegetarisch, niet-vegetarisch of veganistisch zijn. De organisatoren van het initiatief hebben vanaf 12 november een jaar de tijd om een miljoen handtekeningen in ten minste zeven verschillende EU-landen te verzamelen van burgers die zo’n wet steunen.
Als dat lukt, moet het dagelijks bestuur van de EU binnen drie maanden een besluit nemen over het verzoek om EU-wetgeving aan te passen. Ze kan het ook afwijzen maar in beide gevallen moet de commissie haar besluit motiveren.

Etiketten nu niet duidelijk genoeg

Volgens de indieners van het burgerinitiatief worstelen vegetariërs en veganisten met het vinden van geschikte producten. Ze moeten nu eerst de ingrediënten die op de etiketten staan vermeld bestuderen en weten dan van bepaalde ingrediënten vaak nog niet of die van dierlijke of plantaardige afkomst zijn. De vermelding op een product dat het geschikt is voor vegetariërs of veganisten zou daar een einde aan maken. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

harmsen
harmsen7 nov 2018 - 16:24

Dan moeten er ook producten komen, zoals kaas, waar geen dierlijk stremsel in zit en niet veel duurder zijn dan gangbare kaas.