Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Europees akkoord over kraamverlof vaders

25 jan 2019
  •  
leestijd 1 minuten
baby in kinderstoeltje bang 930x520
Vaders krijgen recht op minimaal tien dagen kraamverlof als hun partner is bevallen. Werkgevers zullen over die periode minstens het loon moeten betalen dat wordt uitgekeerd bij ziekte.

'Een goede dag'

Onderhandelaars van de lidstaten en het Europees Parlement hebben daarover een akkoord bereikt. Verantwoordelijk EU-commissaris Marianne Thyssen sprak van ,,een goede dag voor sociaal Europa, vooral voor families’’.
Het parlement had ingezet op doorbetaling van 80 procent van het loon. De lidstaten wilden dat elk land zelf de hoogte van de uitkering zou bepalen. Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) stemde afgelopen zomer tegen de tien dagen verlof. In Nederland is dit jaar het volledig betaald partnerverlof verhoogd van twee naar vijf dagen.

Ook voor partners van gelijk geslacht

De nieuwe regeling gaat ook gelden voor partners van gelijk geslacht in landen waar dat nationaal is geregeld. Europees is verder afgesproken dat van het bestaande recht op vier maanden ouderschapsverlof de ouders de helft niet mogen overdragen. Nu is één maand niet overdraagbaar. Die aanpassing moet leiden tot een betere verdeling van de zorgtaken en geeft ouders volgens Thyssen ,,echt een keuze om te kiezen hoe ze de zorg willen invullen''. De hoogte van de uitkering over de twee maanden wordt bepaald door de lidstaten.
Daarnaast krijgen werknemers recht op vijf dagen mantelzorgverlof per jaar. Ook krijgen ouders formeel het recht hun werkgever te vragen om flexibele werktijden. Als de wet formeel is goedgekeurd, hebben de lidstaten drie jaar de tijd om de richtlijn om te zetten in nationale wetgeving. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar