Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Europees actieplan voor langer doorwerken ouderen

08-03-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
werken-man-930x520
De Europese sociale partners slaan de handen ineen om te zorgen dat oudere werknemers langer zinvol kunnen blijven doorwerken. Tegelijk moet meer overdracht van kennis en ervaring tussen oudere en jongere werknemers plaatsvinden. Dat staat in het werkprogramma 'Actief ouder worden' dat de Europese werkgevers- en werknemersorganisaties woensdag in Brussel presenteren.
Samenwerking oud en jong
Werknemers moeten kunnen blijven werken tot de wettelijke pensioenleeftijd. In plaats van concurrentie tussen oudere en jonge werknemers moet juist hun samenwerking worden bevorderd. Zo moeten trainingsprogramma's ook voor oudere werknemers beschikbaar zijn, met name op digitaal gebied. Voorts zouden op de werkvloer teams zoveel mogelijk samengesteld moeten worden uit werknemers van alle leeftijdscategorieën.
Bedrijven moeten ook meer preventieve maatregelen nemen om gezondheidsrisico's voor oudere werknemers te beperken en waar nodig de werkomstandigheden en werkwijze aan te passen.
De Europese sociale partners gaan de komende jaren de uitvoering van dit actieprogramma in de lidstaten nauwkeurig volgen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

van deuveren
van deuveren17 jul. 2017 - 17:39

Ik werk al  47 jaar en ga nog steeds met plezier naar mijn werk!! Omdat ik gewoon NIET ZONDER kán! Ik zag al 20 jaar geleden de bui al hangen dat met beleggingen in poensioenen en AOW de boel NU op ploffen stond! Je kan je er kwaad over maken het feit is wel dat de leefbaarheid- DEMOCRATIE in nederland financieel en vooral op het gebied van gezondheid DRASTISCH IS NAAR BENEDEN GEKELDERD!!

stoethaspel
stoethaspel8 mrt. 2017 - 14:54

Ja  Helen 66 , het wordt nog erger, bij deze vergadering van zakkenvullers wordt door notabene  Nederland  (Rutte dus)voorgesteld de pensioenleeftijd in Europeesverband op 69 jaar te stellen. En dan te weten dat EUROPARLEMENTARIERS hierover moeten beslissen, lui die zelf vrijwel geen pensioenpremie afdragen,(pensioenpot voor deze lui heeft dekkingsgraad van 37%) verzekerd zijn van riante pensioenen met alle indexeringen,verhogingen etc wat maar denkbaar is, zonder vaste leeftijdgrens.En als klap op de vuurpijl worden de tekorten op de pensioenen van deze zakkenvullers aangevuld door de EU........onze belastingcenten dus. Maffiapraktijken. 15 maart afstraffen.

manwijf
manwijf8 mrt. 2017 - 12:35

Een mix van oud en jong,  man en vrouw is natuurlijk altijd het beste recept. Zijn ze lekker vlot achter. Maar het zwaarst weegt toch vooral 'de beste binnenhalen' ongeacht sekse en leeftijd. Ouderen zijn natuurlijk al veel te lang weggezet als overbodig. Maar ze zijn er wel achter zo langzamerhand, dat het kennisniveau van nu hapert aan alle kanten. Diploma's anno 2017 zijn (allemaal) keer op keer aangepast aan het belabberde onderwijs niveau. Dit valt  dan ook gewoon onder de noemer:  'redden wat er nog te redden valt'. Als al die oudjes er niet meer zijn, dan komt het er echt op aan.

Helen 66
Helen 668 mrt. 2017 - 12:31

Ook ik werkte al vanaf mijn 15e jaar en de 1e 10 jaar kon/mocht je niet eens pensioen opbouwen. Op 53e geen baan meer en ondanks je kapot solliciteren, nooit meer aan het werk, behalve vrijwilligerswerk, dat was er in overvloed, ook bij dezelfde instanties waar je solliciteerde voor een betaalde baan. Nu AOW en klein pensioentje, maar volgens de Overheid hebben 65+ers het echt financieel geweldig allemaal. Maar echt  niet iedereen heeft een afbetaalde koopwoning. Een gemiddelde 65+er bestaat niet, behalve bij het CBS en de Overheid. AOW is met 9 Euro per maand netto verhoogd, maar dat ben ik alleen al kwijt aan de verhoogde  zorgpremie. Dus elk jaar (al jarenlang) erop achteruit, inmiddels al bijna 15%. Nog even en ook ik moet naar de voedselbank. Wie had dat ooit gedacht? Je bent als oudere een 2e rangs burger in eigen land, een last, waar ze zo snel mogelijk vanaf willen. Alleen nog goed voor je geld en organen.

2 Reacties
manwijf
manwijf8 mrt. 2017 - 12:46

En als je al iets hebt kunnen sparen of een eigen huis hebt, dan vinden ze het normaal dat ze om die reden jou geen uitkering hoeven geven. Waarom niet? Ik heb ook 33 jaar fulltime gewerkt! Omdat ik niet alles heb opgemaakt? De eerste de beste opvreter krijgt hier alles, maar dan ook alles gratis. Levenslang wel te verstaan! Huursubsidie,kinderbijslag voor een stuk of 5 koters, zorgtoeslag (zorg zonder bijbetalen of eigen bijdrage), bijzondere bijstand en natuurlijk een volledig nieuwe inrichting incl. Miele wasmachine en nieuwe fietsen voor het hele gezin. Of een autootje behoort ook nog tot de mogelijkheden. Oh ja en een satelliet telefoon met op een briefje het tel. nr. van een sociale juffrouw, die ze kunnen bellen als het beltegoed bijna op is. De godganse dag gratis bellen naar de andere kant van de wereld met een nieuwe I-phone. Kom er maar eens om! Ik mag alleen mn mond houden en betalen. Ik kots ervan!

harryromijn
harryromijn8 mrt. 2017 - 16:36

Wat een zeldzame kolder... Miele, fietsen, auto, tot zelfs satelliettelefoon... Tijd dat zulke mensen voor de rechter worden gedaagd wegens smaad en laster.

catheine
catheine8 mrt. 2017 - 12:11

laat mensen die al vanaf hun 14jaar werken na 45jaar eens met 65 met pensioen gaan ipv dit te verhogen...ze hebben dan al genoeg betaald om AOW te krijgen of niet soms?....je was toen gewoon nog een kind.....jongeren beginnen nu veel een veel later met werken...

1 Reactie
manwijf
manwijf8 mrt. 2017 - 12:36

Nog maar niet te spreken over het aantal uren dat zij maakten. Wie werkt er tegenwoordig nog 80 tot 90 uur? Over vrouwen al helemaal niet te spreken. Die zuchten al bij 3 dagen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!