Kassa

Europarlement wil strenge eisen bodyscanners

06-07-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vliegveld.jpg
Bodyscanners mogen alleen op Europese luchthavens gebruikt worden als gezondheid, waardigheid en privacy van de passagiers geen gevaar lopen. Dat staat in een resolutie die het Europarlement woensdag in Straatsburg heeft aangenomen.
Verbetering
Het Europarlement is het ermee eens dat bodyscanners de veiligheid op luchthavens kunnen verbeteren. Scanners waarbij gebruik wordt gemaakt van ioniserende straling, zijn echter schadelijk voor de gezondheid en moeten verboden worden. Ook moeten passagiers het recht hebben voor een andere screeningsmethode te kiezen. ,,De bodyscanner is niet het enige zaligmakende middel om de veiligheid van de luchthaven te garanderen. Maar nu sommige lidstaten het apparaat al gebruiken, willen we wel dat er Europese afspraken zijn met duidelijke voorwaarden voor het gebruik'', aldus PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt.
Wetgeving
Ook GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargenti, een van de initiatiefnemers in dit dossier, is tevreden met het besluit. De Europese Commissie moet nu met wetgeving komen. Ze waarschuwt dat het Europarlement in het vervolg van de procedure niet buitenspel gezet mag worden, iets waar de Europese Commissie wel op aanstuurt. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!