Europa verliest belastingparadijzen
13-03-2009
• leestijd 2 minuten
Na onder meer Liechtenstein en Andorra hebben vrijdag ook Luxemburg en Zwitserland laten weten het bankgeheim af te zwakken. De landen zouden zich op den duur kunnen schikken naar de regels die de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) inzake het bankgeheim hanteert.
De Luxemburgse minister Luc Frieden zei vrijdag dat zijn land ,,voorstander is van het uitwisselen van informatie, maar alleen in specifieke gevallen en met duidelijk bewijs voor fraude of een misdrijf''. Frieden beloofde dat Luxemburg op den duur de richtlijnen van de OESO over transparantie in belastingzaken zal opvolgen.
Ook de Zwitserse minister van Financiën Hans-Rudolf Merz zei vrijdag dat Zwitserland bepaalde regels zal moeten veranderen, om te voorkomen dat het land op een zwarte lijst terecht komt van landen die bij de OESO te boek staan als belastingparadijs. Dat zou volgens Merz ,,zeer schadelijk zijn voor Zwitserland als financieel en zakelijk centrum''. 'Oude' klanten zullen niet onder de nieuwe regels vallen, zo beloofde Merz.
Oostenrijk, dat een veel minder streng bankgeheim kent, liet vrijdag bij monde van minister Josef Pröll van Financiën weten dat het de regels niet zal afzwakken. De Oostenrijkse bankgeheimwetten komen volgens Pröll overeen met de richtlijnen van de OESO. Wel zal Wenen het makkelijker maken om in ,,verdachte gevallen'' informatie aan andere landen te verschaffen.
Oostenrijkse banken waren tot nu toe alleen verplicht informatie te verschaffen als een rechtbank hen daartoe verplichtte. Ook nu zullen banken niet automatisch gegevens delen, maar wordt het uitwisselen van informatie wel makkelijker gemaakt, zo liet de minister weten.
België en Liechtenstein gingen donderdag over tot het veranderen en afzwakken van de regels rond hun bankgeheim. Andorra kondigde aan later dit jaar een wet aan te nemen waarmee het bankgeheim in bepaalde gevallen kan worden opgeheven.
De druk op belastingparadijzen is sterk toegenomen omdat regeringen door de economische crisis extra streng zijn geworden bij het controleren op belastingontduiking.