Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Iedere zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!

VOLG ONS

Kassa

Europa kan rest van wereld voorzien van groene stroom

28 aug 2019
  •  
leestijd 2 minuten
windmolen windenergie energie groen stroom 930
Europa heeft de capaciteit om met wat extra windmolens de rest van de wereld van elektriciteit te voorzien, concluderen Britse en Deense onderzoekers.
Europa kan ruim honderd keer de hoeveelheid elektrische energie produceren die het vandaag produceert via onshore-windparken, blijkt uit een analyse van de universiteiten van Sussex (Engeland) en Aarhus (Denemarken). Deze universiteiten namen alle geschikte locaties voor onshore-windenergie onder de loep. Ze stellen vast dat er in theorie nog elf miljoen extra turbines kunnen worden geïnstalleerd, goed voor een vermogen van 497 exajoule. 

Schone energie

Hiermee zou Europa tot 2050 de hele wereld kunnen voorzien van schone energie. De verwachte wereldwijde energievraag in 2050 bedraagt 430 EJ.

Groot potentieel

De onderzoekers geven wel aan dat niet op alle geanalyseerde plaatsen windmolens moeten komen, maar dat er een groot potentieel is in Europa. "De studie is geen blauwdruk voor ontwikkeling, maar een leidraad voor beleidsmakers die aangeeft hoeveel meer kan worden gedaan en waar de beste kansen liggen", laat Benjamin Sovacool, hoogleraar energiebeleid aan de Universiteit van Sussex, weten. Het grootste potentieel voor extra windturbines zien de onderzoekers in Turkije, Rusland en Noorwegen.

Goedkoopste volwassen bron van hernieuwbare energie

Peter Enevoldsen van het Centrum voor Energietechnologie van de Universiteit van Aarhus zegt dat critici ongetwijfeld zullen zeggen "dat het van nature intermitterende aanbod van wind onshore-windenergie ongeschikt maakt om aan de wereldwijde vraag te voldoen". Echter geeft Enevoldsen aan dat "zelfs zonder rekening te houden met ontwikkelingen in de windturbinetechnologie in de komende decennia, is onshore-windenergie de goedkoopste volwassen bron van hernieuwbare energie. Het gebruik van de verschillende windregio's in Europa is de sleutel om te voldoen aan de vraag naar een honderd procent hernieuwbaar en CO2-vrij energiesysteem".
Bron: Duurzaam Nieuws

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

Sfeerbeeld BNNVARA programma's