Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Europa kan rest van wereld voorzien van groene stroom

28 aug 2019
  •  
leestijd 2 minuten
windmolen windenergie energie groen stroom 930
Europa heeft de capaciteit om met wat extra windmolens de rest van de wereld van elektriciteit te voorzien, concluderen Britse en Deense onderzoekers.
Europa kan ruim honderd keer de hoeveelheid elektrische energie produceren die het vandaag produceert via onshore-windparken, blijkt uit een analyse van de universiteiten van Sussex (Engeland) en Aarhus (Denemarken). Deze universiteiten namen alle geschikte locaties voor onshore-windenergie onder de loep. Ze stellen vast dat er in theorie nog elf miljoen extra turbines kunnen worden geïnstalleerd, goed voor een vermogen van 497 exajoule. 

Schone energie

Hiermee zou Europa tot 2050 de hele wereld kunnen voorzien van schone energie. De verwachte wereldwijde energievraag in 2050 bedraagt 430 EJ.

Groot potentieel

De onderzoekers geven wel aan dat niet op alle geanalyseerde plaatsen windmolens moeten komen, maar dat er een groot potentieel is in Europa. "De studie is geen blauwdruk voor ontwikkeling, maar een leidraad voor beleidsmakers die aangeeft hoeveel meer kan worden gedaan en waar de beste kansen liggen", laat Benjamin Sovacool, hoogleraar energiebeleid aan de Universiteit van Sussex, weten. Het grootste potentieel voor extra windturbines zien de onderzoekers in Turkije, Rusland en Noorwegen.

Goedkoopste volwassen bron van hernieuwbare energie

Peter Enevoldsen van het Centrum voor Energietechnologie van de Universiteit van Aarhus zegt dat critici ongetwijfeld zullen zeggen "dat het van nature intermitterende aanbod van wind onshore-windenergie ongeschikt maakt om aan de wereldwijde vraag te voldoen". Echter geeft Enevoldsen aan dat "zelfs zonder rekening te houden met ontwikkelingen in de windturbinetechnologie in de komende decennia, is onshore-windenergie de goedkoopste volwassen bron van hernieuwbare energie. Het gebruik van de verschillende windregio's in Europa is de sleutel om te voldoen aan de vraag naar een honderd procent hernieuwbaar en CO2-vrij energiesysteem".
Bron: Duurzaam Nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

harrybre
harrybre28 aug 2019 - 12:45

Een heel klein vraagje: en wat als er even geen (voldoende) wind en geen zon is ? Kaarsje aan en in de kou zitten ? Inhoud koelkast en diepvriezer weggooien ( in ieder geval wel de supermarkten) om over andere plaatsen, waar men geen seconde zonder stroom kan maar te vergeten ( verkeerslichten enz ) Het kan niet zijn, dat over de diverse regio's zoveel capaciteit neergezet wordt, dat enkel die regio de hele wereld in zo'n windflauwte van elektrische energie kan voorzien.Oftewel: voor de totale capaciteit gewone centrales stand-bye hebben. Altijd. En die kosten ook geld als ze stil staan.