Kassa

Europa dwingt tot energiebesparing

  •  
14-06-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
electriciteit_power_plug_stopcontact_05.jpg
Energiebedrijven in de EU moeten jaarlijks 1,5 procent minder omzet boeken dan ze normaal zouden doen. Ze moeten hun klanten daartoe aanzetten om energie te besparen. Onderhandelaars van het Europarlement en de EU-landen hebben daarover een compromis bereikt, meldden ze donderdag.
Verbetering
Bovendien moeten rijksoverheden jaarlijks 3 procent van hun gebouwoppervlakte renoveren met allerlei verbeteringen voor energiebesparing. Landen mogen bij Brussel echter ook alternatieve plannen aanmelden als die maar hetzelfde effect hebben.
Besparen
De acties moeten enorm veel energie gaan besparen. De EU was al op pad om 9 procent minder gas, olie en stroom te verbruiken in 2020, maar hierdoor loopt dat op tot 17 procent. Europa streeft echter naar 20 procent besparing, zodat de komende jaren nog extra maatregelen volgen.
Tevreden
PvdA-Europarlementslid Judith Merkies had verdergaande maatregelen gewild, maar is toch tevreden. ,,Dit was echt het meest haalbare''. Ze verwacht meer banen bij renovatiebedrijven en leveranciers van zonnepanelen.
Flink aan de slag
Bas Eickhout (GroenLinks) meent dat Nederland flink aan de slag moet door deze maatregelen. Volgens hem heeft Nederland nu veel minder aandacht voor energiebesparing dan andere Europese landen.
ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!