Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

EU wil een derde minder CO2-uitstoot nieuwe auto's

08-06-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
uitlaat_01.jpg
De EU wil de maximale uitstoot van CO2 voor personenauto's in 2020 beperken tot 95 gram CO2 per kilometer. Dat is een derde lager dan het huidige maximum van 140 gr/km. Dat blijkt uit gelekte documenten die de Britse krant The Guardian onder ogen kreeg.
Met het bijstellen van de emissienorm wil de EU de overgang naar elektrisch rijden versnellen en de klimaatdoelstelling van het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen behalen. Een derde van de broeikasgassen in Europa is afkomstig van verkeer.
In 2025 en 2030 zou de emissienorm nog lager moeten komen te liggen. Om de maatregelen kracht bij te zetten krijgen autofabrikanten voor elke geproduceerde auto een boete van 95 euro per gram CO2 te veel.
De Europese Automobile Manufacturers Association noemt de maatregelen te rigide, omdat de het gaat om complexe aanpassingen en grote kosten, terwijl de autoindustrie het door de economische crisis al zwaar genoeg zou hebben.
Voorstanders van de regels merken echter op dat bij eerdere verscherping van de norm de autoprijzen juist omlaag gingen. Ze verwachten daarbij dat innovatie sterk gestimuleerd zal worden en dat de kosten vanzelf zullen verminderen.

Meer over:

milieu, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!