Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 19 september om 19:20npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

EU voorkomt terreurberichten door sociale media te beboeten

20 aug 2018
  •  
leestijd 1 minuten
Facebook logo 930x520
De Europese Commissie wil sociale media beboeten wanneer deze terreurpropaganda niet snel genoeg weghalen.
Volgens een hooggeplaatste EU-medewerker zal een website zoals Facebook of YouTube een uur de tijd krijgen om de negatieve propaganda van hun website te verwijderen. Anders lopen ze het risico een boete te ontvangen, meldt de Engelse zakenkrant Financial Times .

Vrijwillige afspraken

Momenteel is de verwijdering van haatberichten op sociale media nog op vrijwillige basis. Met de komst van deze verordening komt daar verandering in. De nieuwe regels zullen volgens EU-commissaris Julian King (Veiligheidsunie) voor alle websites gelden, ongeacht hun grootte.
In mei 2016 bereikten Twitter, Facebook, Youtube en Microsoft al een akkoord om haatberichten binnen 24 uur van hun platform te verwijderen. Volgens EU-commissaris King brachten deze vrijwillige afspraken niet voldoende voortgang omtrent terreurbestrijding. Hij hoopt dat de verordening zal zorgen voor een betere bescherming van de Europese burgers.

Verordening

In september 2017 kondigde de Europese Commissie de richtlijnen van deze verordening aan. Berichten die door de (inter)nationale politie als illegaal worden bestempeld, zullen binnen een uur offline moeten worden gehaald. Hierbij gaat het naast terreurberichten om materiaal van kindermisbruik en haatberichten. 
In september gaat de Europese Commissie het voorstel voor de verordening publiceren. Dit voorstel moet eerst nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement en een meerderheid van de EU-lidstaten, voor het in werking zal treden. Bronnen: NU.nl, Financial Times

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!