Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 26 september om 19:05npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

EU-top focust op klimaatstrategie

12 dec 2019
  •  
leestijd 1 minuten
europa 1127
Vandaag en morgen komen EU-leiders bijeen in Brussel voor een tweedaagse top. De eerste sessie gaat over het klimaat. 

Doelstelling: Europa klimaatneutraal in 2050

Gisteren heeft de Europese Commissie haar ingrijpende klimaatplan - met de naam Green Deal - gepresenteerd. Daarom wil EU-president Charles Michel in de top EU-landen op een lijn krijgen om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Het slagen van dit doel zou een belangrijk signaal naar de rest van de wereld zijn. Hoewel veel landen voorstander zijn, hebben Tsjechië, Hongarije en Polen dit voornemen nog niet omarmd. Zij vragen om een vergoeding om de omschakeling te kunnen bekostigen, gezien zij vergeleken met andere EU-landen op een achterstand staan.

Andere onderwerpen EU-top

Naast de klimaatdoelen komen ook de relatie van Europa met Rusland en de voortgang van de vredesonderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne aan bod. Naar verwachting worden de sancties tegen Rusland opnieuw verlengd. Ook zal de premier van Malta, Joseph Muscat, mogelijk een toelichting geven over de rechtstaat in zijn land.

Brexit als afsluiting

De top zal worden afgesloten met een verklaring over de onderhandelingen met Londen over de handelsrelatie na de brexit. Tegen de tijd van dit overleg zal namelijk een beeld gevormd zijn over de Britse verkiezingsuitslag. Vanwege deze verkiezingen is Boris Johnson zelf niet aanwezig bij de top. ANP

Meer over:

, , , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!