Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 3 oktober om 19:05npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

EU tekent uittredingsverdrag Brexit

24 jan 2020
  •  
leestijd 1 minuten
brexit 930 520
Deze ochtend tekent de EU een verdrag over het vertrek van een lidstaat; de brexit. EU-president Charles Michel zet tijdens een korte ceremonie in Brussel namens de nog 27 lidstaten zijn naam onder het scheidingspapier. Voor het dagelijks EU-bestuur doet Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen dat.

'Een handdruk'

Na de ceremonie gaat het document naar Londen, waar het door de Britse regering wordt getekend en vervolgens teruggestuurd. De overeenkomst was tot nu toe slechts met 'een handdruk' met de Britse premier Boris Johnson op een EU-top bezegeld.

Laatste stappen

Voor het verdrag definitief is, moet het Europees Parlement het ook goedkeuren. Het houdt daar woensdag een stemming over. Ten slotte geven de 27 EU-regeringen er nog een klap op, via een schriftelijke procedure. Dan is de weg vrij voor de Britten, die deze week hun juridische procedures afrondden om uit de EU te kunnen stappen.

31 januari officieel uit de EU

Wanneer al deze stappen zijn ondernomen, stappen de Britten, na 47 jaar en een maand lid te zijn van de EU, op vrijdag 31 januari om 23.00 uur lokale tijd officieel uit de EU. In Brussel en de meeste hoofdsteden in de EU is dat middernacht. ANP

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!