Kassa

EU-parlement wil inlevering kleine apparaten

04-10-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
afstandbediening.jpeg
Consumenten moeten hun kleine elektronische apparaten, zoals mobiele telefoons en lampen, kunnen inleveren bij elektronicawinkels en andere winkels die die spullen verkopen. Dat vindt het Europees Parlement.
Door het inleveren kan meer kapotte en afgedankte apparatuur worden gerecycled. Ook wordt het dumpen van elektronica aan banden gelegd.
Afval is geen troep
Het parlement wil dat elk land 85 procent van het jaarlijks geproduceerde elektronisch afval apart inzamelt. "Afval is geen troep, maar bevat allerlei kostbare grondstoffen", benadrukte GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout dinsdag in een verklaring.
Stortvloed
Detailhandel Nederland is tegen. De organisatie is bang dat vooral winkels die makkelijk in de loop liggen, zoals supermarkten, een stortvloed aan afgedankte apparaten krijgen. "Winkels zijn geen afvaldump en moeten dat ook nooit worden", aldus Detailhandel Nederland.
Extra la
De PvdA in het Europees Parlement benadrukt dat het gaat om elektronisch afval dat in een vuilnisbak past. "Winkeliers zullen eerder een extra la nodig hebben dan een nieuw magazijn", aldus PvdA-Europarlementariër Judith Merkies.
Grootte
Het parlement onderhandelt met de lidstaten over onder meer de grootte van het elektronisch afval dat ingeleverd moet kunnen worden.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!