Kassa

'EU-onderzoek naar belastingontwijking IKEA'

18-12-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
IKEA logo 930x520
De Europese Commissie begint een onderzoek naar belastingontduiking door de Zweedse meubelgigant IKEA via Nederland. Mededingingscommissaris Margrethe Vestager kondigt maandag het officiële onderzoek aan, meldt de Financial Times zondag.

Miljard euro ontdoken

De Zweedse meubelgigant zou tussen 2009 en 2014 bijna een miljard euro aan Europese belastingen hebben ontdoken, volgens een vorig jaar door Europarlementariërs gepubliceerd rapport. IKEA had twee aparte bedrijfsgroepen met daarin verschillende ondernemingen in Nederland, Luxemburg en Liechtenstein, die onderling winsten en geld naar elkaar doorschoven om gebruik te kunnen maken van gunstige belastingconstructies. In het onderzoek van de Europese Commissie zou moeten worden bekeken of met de belastingdeal tussen Nederland en de multinational Europese regels zijn geschonden.
De Europese Commissie heeft sinds 2013 al meer dan duizend belastingconstructies onder de loep genomen. Vier lidstaten, waaronder ook Nederland, moeten van de commissie miljarden euro's aan belastinggeld terugvorderen van bijna veertig bedrijven, waaronder Apple en Starbucks.
EU en IKEA wilden tegenover de Britse zakenkrant niet reageren. ANP

Meer over:

europese unie, ikea
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

gerard van tol
gerard van tol18 dec. 2017 - 13:40

Uiteraard is er belastingvoordeel in Nederland, want die steunt met het geld dat aan ouderen  en gehandicapten wordt onthouden dit soort bedrijven en Rutte wil dit soort louche zaakjes graag nog meer uitbreiden.

1 Reactie
manwijf
manwijf19 dec. 2017 - 9:46

Regeling bestond al toen Rutte premier werd. 2009 was nog Balkende premier. Van oppositiepartijen uit die tijd nooit geen commentaar gehoord. Bestrijding van de werkeloosheid was kennelijk belangrijker voor links NL. En als het jou ook goed uitkomt, dan zwijg je gewoon. Zo rolt NL. 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!