Kassa

EU-landen leggen geen verbod op niet-noodzakelijke reizen

  •  
22-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
87 keer bekeken
  •  
reizen vliegveld vertrekhal 1127
De EU-landen verbieden niet-noodzakelijke reizen niet, ook al zijn deze "ronduit asociaal", aldus premier Mark Rutte. De EU-landen drukken na een online overleg mensen wel nog eens op het hart om voorlopig niet naar het buitenland te gaan. Als je nu op skivakantie of een ander plezierreisje gaat, "neemt het risico dat je het virus importeert", benadrukt Rutte.
Volgens Rutte kan zo'n pretreis grote gevolgen hebben nu nog besmettelijkere varianten in de EU om zich heen grijpen. Echter, het is volgens Rutte in Europa niet juridisch af te doen om niet-essentiële reizen te verbieden. Wel kondigde België vooraf aan om een verbod op niet-noodzakelijke reizen te bepleiten. Andere lidstaten spraken hier al wel hun bedenkingen over uit, maar laten België wel de ruimte om zulke reizen zelf te verbieden.

Sluiten landgrenzen behoort tot de optie

Wanneer het virus echter weer flink oplaait, kunnen landen zich gedwongen zien hun grenzen te sluiten, stelt Rutte. Zo is het in Nederland op dit moment praktisch onmogelijk om vanuit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika Nederland in te reizen. Maar als de situatie verslechtert, kan het zijn dat bijvoorbeeld Duitsland de grenzen sluit met andere Europese landen. Hier zinspeelt Duitse bondskanselier Angela Merkel al op.

EU-landen spreken over vaccinatiepaspoort

In het online EU-overleg, waar Rutte bij was, zijn geen besluiten gevallen. Ook een besluit over een mogelijk Europees 'vaccinatiepaspoort' zou nog ver weg zijn. EU-voorzitter Charles Michel is optimistisch dat de lidstaten het eens zullen worden over een gemeenschappelijk inentingsbewijs, maar benadrukte dat dit een medisch document zal zijn. Griekenland opperde eerder dat mensen met een vaccinatiebewijs er zonder test en quarantaine op vakantie zouden kunnen gaan.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!