Kassa

EU-landen eens over verbod wegwerpplastic

  •  
19-12-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zee-plastic-930x520
Er komt een verbod in de EU op plastic wegwerpartikelen als rietjes, bestek en borden. Het gaat om tien producten die het meest als zwerfvuil terecht komen op de stranden en in zee. Onderhandelaars van de Europese Commissie, het Europees Parlement en de EU-landen hebben woensdagochtend vroeg in Brussel een principeakkoord bereikt over de richtlijn die dit regelt.
Ook drank- en voedselverpakkingen van piepschuim, roer- en wattenstaafjes, ballonstokjes en zakjes van dun plastic vallen onder het verbod. De richtlijn bepaalt verder dat producenten van onder meer sigarettenfilters, ballonnen en bepaalde voedsel- en drankverpakkingen vanaf 2021 moeten betalen voor de opruimkosten van hun zwerfafval.

90 procent gescheiden inzamelen

De lidstaten moeten 90 procent van alle plastic flessen gescheiden inzamelen tegen 2029 en vanaf 2030 moeten alle nieuwe plastic flessen uit minstens 30 procent gerecycled materiaal bestaan. Het gebruik van wegwerpbekers en fastfoodverpakkingen moet worden teruggedrongen.

Strijd tegen wegwerpplastic

Vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie presenteerde in mei maatregelen in de strijd tegen wegwerpplastic. Hij is blij met ,,het ambitieuze akkoord''. ,,Deze overeenkomst helpt echt om mens en planeet te beschermen. Europeanen zijn zich ervan bewust dat plastic een enorm probleem is en de EU toont hier moed. Dit maakt ons een wereldleider in de aanpak van zwerfvuil.''
Het verbod zal waarschijnlijk over ongeveer twee jaar van kracht worden. De landen moeten het onderhandelingsresultaat nog officieel bekrachtigen. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

manwijf
manwijf20 dec. 2018 - 8:35

Het begin is er in ieder geval. En nu de  grote jongens buiten spel zetten, die dit soort spullen te koop aanbieden. Als consument heb je de macht om iets niet te kopen. Volgende stap: weg met alle onnodige (lees; dubbele) verpakkingen.  Ik wacht nog op de partij die de kinderbijslag min.vanaf het 2e kind af wil schaffen. Sponsoring van grote gezinnen is asociaal! Dat scheelt pas echt veel plastic! De mens is en blijft de grootste vervuiler!

ohagenaar
ohagenaar19 dec. 2018 - 23:18

De oplossing zal niet door de veroorzaker bedacht worden. Ik zou zelf gewoon het liefst met bakjes boodschappen gaan doen. Dus plastic bakjes mee naar de vis- of kaasboer. We kunnen de verantwoording voor onze hygiëne toch wel zelf aan. Al dat gesjouw met afval kost ook veel tijd. Zelf je straat schoonhouden trouwens ook of maandelijks bij de reiniging aan de telefoon hangen omdat de containers niet zijn geleegd en er veel zakken naast staan. Ook al die mensen die commentaar hebben geleverd, zouden misschien producten moeten weigeren met plastic verpakking, in de wetenschap dat een klein beetje lol niet opweegt tegenover de berg ellende die is veroorzaakt. Ook niet over eventueel geldgebrek klagen. Dat is een irreële angst die door geld zelf wordt veroorzaakt. De grootste terreur komt nog altijd van de economie en alles wat daaruit is voortgevloeid tot en met oorlogen aan toe. Nu nog een anekdote:  Vandaag ruimde ik een plastic tasje van de straat waar ik al een paar keer langs was gefietst en vond daar behalve een doorweekte kaart €4.50 naast en in.

gerdae
gerdae19 dec. 2018 - 23:01

Wanneer komt er eens statiegeld op wegwerpflesjes?

Jean Festraets.
Jean Festraets.19 dec. 2018 - 22:54

Beste,Politiekers hebben het al jaren lang veels TE ver laten verslechteren en zoals altijd, zullen de politiekers de mensen met de laagste inkomens van € 1.200,00 netto voltijds werkend loon, net ook nog  gaan verplichten om die onkosten om het leefbaarder en gezonder te maken, ervoor te betalen.Alzo worden die mensen arm, waar nu al gemaakte arme mensen  zijn door hun politieke ONrechtvaardige gemaakte wetten. Ministers in bij voorbeeld: België krijgen € 10.000,00 netto per maand, in Nederland: € ......... Huishuur van € 600,00 per maand enzomeer te betalen. Jean.

snuffelbaard
snuffelbaard19 dec. 2018 - 17:13

.. en een bedrijf als Mars, wat al zijn kleine snoepjes apart verpakt, wat gebeurt daar dan mee?

snuffelbaard
snuffelbaard19 dec. 2018 - 17:12

Allemaal leuk en aardig, maar krijgt een bedrijf als KPN, wat het presteert één enkel velletje A4 in plastic verpakt in mijn brievenbus te deponeren dan ook een fikse boete ofd.?

pk49
pk4919 dec. 2018 - 16:21

ondanks alle negativiteit van mijn medereageerders: een begin is er en laten we hopen dat meer landen de nut gaan inzien. We kunnen ook helemaal niks doen en de aarde laten vervuilen, zodat over enkele honderden jaren geen leven meer mogelijk is hier en we met z'n allen een alternatieve aarde moeten gaan zoeken.

1 Reactie
ohagenaar
ohagenaar19 dec. 2018 - 23:24

Over enkele honderden jaren pas? 

xandyra
xandyra19 dec. 2018 - 12:25

Dit minuscule stipje op aarde probeert de hele wereld te redden!! En dat dat een utopie is dringt totaal niet door.Het is idd zo dat veel landen, oosterse, Afrikaanse, maar net zo goed Amerika enorme vervuilers zijn. En dan praat je niet over een stipje op de bol, maar over complete continenten!! Zolang die niks doen strijden we voor niks!! Ik ben een groot voorstander van een plasticverbod hoor, maar laten we idd eens beginnen met de winkels om ons heen. Wat is er mis met een papieren zakje om fruit, groente en vleeswaren?? Zo deed men het vroeger ook, en volgens mij is er niemand aan dood gegaan!! En dan nog het zgn één Europa......ook een utopie, t werkt niet en gaar nooit werken ook. Het kost vooral bakken met geld.....

1 Reactie
snuffelbaard
snuffelbaard19 dec. 2018 - 17:15

Helemaal mee eens.. Bij alle groenteafdelingen vd supermarkten ( het schijnt dat Jumbo daar papieren zakjes heeft liggen? Zo ja: groot compliment!!) zie ik alleen maar van die smerige vieze dunne plastic zakjes.. Als we daar nu eens mee beginnen?

johepie
johepie19 dec. 2018 - 12:09

Wat een achterlijk gedoe,solang de Polen en de mensen in Indien, china,enz niet beginnen met omdenken,zal er niets terecht komen van de bescherming van het Milieu.als ik door de Supermarkt koop zie in niet anders als in Plastik verpackt voedsel.zelfs afgepelde mandarijnen en bananen.dit is al een lacher.Gaan we straks weer beginnen met stofluiers?Zoiets moet eerst geregelt worden.Ik nam onderlaatst een tupperdoos mee om mijn worst van de Snijworst Enz in te doen.ipv plastikzakjes.Nicht niet vanwegen de Hygiene.ik lach me kapot.

3 Reacties
endemion
endemion19 dec. 2018 - 15:51

"De richtlijn bepaalt verder dat producenten van onder meer sigarettenfilters, ballonnen en bepaalde voedsel- en drankverpakkingen vanaf 2021 moeten betalen voor de opruimkosten van hun zwerfafval." Dus dit is gewoon weer een zoveelste smoes om zaken duurder te maken. Zo werkt de onderdrukking hier, zorgen dat de meerderheid vd bevolking vooral niet teveel te besteden heeft want "te rijke" mensen zijn te mondig.

snuffelbaard
snuffelbaard19 dec. 2018 - 17:18

Gewoon niet meer kopen. Zullen we er gewoon rode of paarse of misschien zwarte stickers met een doodshoofd op gaan plakken? Misschien leuk idee voor een of andere milieubeweging? Ik doe mee: stuur mij er maar een stel!

ohagenaar
ohagenaar19 dec. 2018 - 23:22

Stickers zijn ook van plastic en anders bestaat de plaksel wel uit niet afbreekbare stoffen

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!