Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
EU in actie tegen resistente 'supermicroben'
17-11-2011
•
leestijd 2 minuten
•
134 keer bekeken
•
De gezondheid van de Europeanen loopt gevaar door de snelle opkomst van 'supermicroben', die resistent zijn tegen zelfs de sterkste antibiotica. Elk jaar sterven daardoor in de EU 25.000 mensen, en kost het de lidstaten aan gezondheidszorg en verlies aan productiviteit zo'n 1,5 miljard euro.
Rapport
Dat blijkt uit een rapport van de Europese Commissie en het Europese centrum voor ziektebestrijding en -preventie (ECDC). De commissie kwam donderdag met een actieplan om de strijd met deze microben aan te binden.
'Een van de ergste bedreigingen van de volksgezondheid in Europa'
Europees commissaris John Dalli (Gezondheid) zei dat de lidstaten ,,alle middelen moeten inzetten om aan deze dreiging het hoofd te bieden''. Volgens ECDC-directeur Mark Sprenger is het een van de ergste bedreigingen van de volksgezondheid in Europa.
MRSA-bacterie
Het gaat vooral om de 'ziekenhuisbacterie' MRSA en de klebsiella pneumoniae, die longontsteking en afwijkingen aan de bloedsomloop en de urinewegen veroorzaken. Zij komen het meest voor in Zuid- en Oost-Europa, vooral in Griekenland, Italië en Hongarije, waar de resistentie soms 50 procent is. Nederland behoort tot de landen waar het gevaar het geringst is. Maar de microben verspreiden zich snel, aldus Sprenger.
'Artsen moeten terughoudener zijn'
Dalli vindt dat artsen veel terughoudender moeten zijn bij het voorschrijven van antibiotica aan mensen en dieren, want dat heeft de resistentie in de hand gewerkt. ,,We kunnen wel nieuwe antibiotica ontwikkelen, maar als de artsen blijven doorgaan met te veel en verkeerd voor te schrijven, dan helpt dat ook niets.''
'Bij de helft wordt antibiotica onterecht voorgeschreven'
Volgens het ECDC wordt in de helft van de gevallen antibiotica onterecht voorgeschreven. Ook dierenartsen bezondigen zich daar volgens Dalli aan, en die antibiotica komen via de voedselketen ook weer bij de mens terecht.
Resistentie
Voor de strijd tegen deze resistente microben is volgens Dalli ,,niet heel veel geld nodig'', maar hij noemde geen bedragen. De Europese Commissie wil een overeenkomst sluiten met de farmaceutische industrie voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen en de uitbreiding van het wetenschappelijk onderzoek.