Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

EU-Hof: vliegclaims moeten in aankomst- of vertrekstad

09-07-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
15048.jpg
Passagiers op vluchten binnen Europa kunnen bij annulering van hun vlucht een compensatie vorderen bij de rechtbank in hun aankomst- of vertrekplaats. De plaats waar de luchtvaartmaatschappij haar hoofdkantoor heeft en plek waar het ticket verkocht is, zijn daarbij niet van belang. Dat heeft het Europese Hof van Justitie donderdag besloten.
Passagiers kunnen bij annulering van een vlucht een vaste compensatie van 250 tot maximaal 600 euro ontvangen. Wanneer een in een ander EU-land gevestigde luchtvaartmaatschappij de compensatie weigert te betalen, kunnen passagiers zich behalve tot de rechter van dat land ook tot de rechter in de vertrek- of aankomstplaats wenden.
De zaak begon met een Duitse passagier die met Air Baltic van München naar Vilnius wilde vliegen. De vlucht werd een half uur voor vertrek geannuleerd. Air Baltic weigerde een vergoeding van 250 euro te betalen.
De passagier stapte daarop naar de Duitse rechter. Air Baltic moest volgens de rechtbank betalen maar ging in hoger beroep en het vonnis werd nietig verklaard. De Duitse passagier stapte vervolgens naar de Duitse Hoge Raad. Die vroeg advies aan het Hof over de vraag welke rechtbank of rechtbanken bevoegd waren hierover de oordelen.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!