Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

EU-hof: Persoonsgegevens EU-burgers in VS onvoldoende beschermd

16-07-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
webshop eu geen toegang 1127 webwinkelen
Het Europees Hof van Justitie vindt dat de persoonsgegevens die bedrijven vanuit Europa naar de Verenigde Staten sturen minder goed beschermd zijn dan in de Europese Unie. Het hof heeft het zogenoemde Privacy Shield uit 2016 nietig verklaard. Dat is de regeling waarmee de Europese Commissie toestemming geeft voor het doorgeven van persoonsgegevens naar de VS.
Volgens ingewijden betekent de uitspraak dat Brussel opnieuw met Washington zal moeten gaan onderhandelen over betere privacybescherming. In een eerste reactie zeggen de VS diep teleurgesteld te zijn. Washington blijft samenwerken met de Europese Commissie en bestudeert de uitspraak van de rechtbank in detail om alle concrete gevolgen te begrijpen, aldus de Amerikaanse minister van Handel. De minister hoopt de negatieve gevolgen te kunnen beperken voor de transatlantische economische relatie, die 7100 miljard dollar omvat en die volgens hem essentieel is voor de burgers, bedrijven en regering. 

Persoongegevens van Facebook naar VS

De zaak draaide om een klacht van de Oostenrijkse privacyactivist Maximilian Schrems over Facebook Ireland. bij de Ierse autoriteit voor databescherming (DPC) had Schrems geklaagd over de doorgifte door Facebook Ireland van persoonsgegevens aan haar moederbedrijf Facebook Inc. in de VS. Hij vroeg zich af of die wel voldoende beschermd waren. DPC vroeg de Iers rechtbank om raad, die vervolgens het EU-hof inschakelde voor een uitspraak. Eerder won Schrems al een soortgelijke zaak over doorgifte van persoonsgegevens naar de VS. In 2015 vernietigde de rechter het zogeheten Safe Harbour Programme, de voorganger van het Privacy Shield. 
Europarlementariër Sophie in 't Veld (D66) noemt de uitspraak een mooie opsteker voor die groeiende groep Europeanen die zich bekommert om privacy en persoonsgegevens, maar een afgang voor de Europese Commissie. Volgens haar heeft het EU-parlement keer op keer geëist dat de commissie zich steviger opstelt tegenover de Amerikanen en herhaaldelijk opgeroepen Privacy Shield in te trekken, maar de commissie en de nationale regeringen bleven koppig vasthouden. Vandaag worden ze opnieuw teruggefloten door het EU-hof, aldus In 't Veld.

Nieuw juridisch waterdicht akkoord

Volgens haar betekent de uitspraak in feite dat bedrijven per direct geen persoonsgegevens meer legaal kunnen doorgeven van de EU naar de VS. Europa moet zich niet met zich laten sollen, zegt de Europarlementariër. Volgens haar moet de commissie nu zo snel mogelijk met de Amerikaanse regering om de tafel om tot een nieuw juridisch waterdicht akkoord te komen, met goede privacybescherming en rechtszekerheid voor burgers en bedrijven. 
Schrems laat aan persbureau Reuters vanuit Wenen weten dat de uitspraak er perfect uitziet. Hij zegt dat de juridische basis waarmee 5000 Amerikaanse bedrijven persoonlijke data uit de EU importeren door het hof is onderuitgehaald. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!