Kassa

EU-hof: Google moet soms info verwijderen

13-05-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
rechter_hamer_08.jpg
Zoekmachine Google kan verplicht worden links naar websites met gevoelige persoonsgegevens uit de zoekresultaten te verwijderen. Dat oordeelde het Europees Hof van Justitie in Luxemburg dinsdag.
Recht op 'vergeten' te worden
Het hof boog zich over een zaak in Spanje. Een Spanjaard spande een proces aan tegen Google omdat het hem niet zinde dat bij een zoekopdracht naar zijn naam er werd doorverwezen naar krantenpagina's over de gedwongen verkoop van zijn huis 15 jaar geleden. Hij vond die informatie niet meer relevant en vond dat hij het recht had 'vergeten' te worden.
Volgens het EU-hof doet Google meer dan alleen maar gegevens verzamelen. De zoekmachine geeft aan de zoekresultaten ook een rangschikking bijvoorbeeld. Daarom vallen de activiteiten van Google onder EU-regels, stelt het EU-hof, ook al vindt de daadwerkelijke verwerking van de data niet in Europa maar in de Verenigde Staten plaats. De exploitant van de zoekmachine is verantwoordelijk voor de verwerking van de gegevens, aldus het hof.
Privacycommissie
Daarom heeft een persoon ook het recht om vergeten te worden, meent het hof. Een persoon kan een verzoek richten aan Google om informatie te verwijderen. Leidt dat verzoek tot niets dan kan hij zich wenden tot een nationale privacycommissie of de rechter, aldus het hof. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!