Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

EU: "Burgers gaan betalen voor CO2-uitstoot verwarming en auto"

19-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4539 keer bekeken
  •  
eu_uitstoot_20221219

Inwoners van de Europese Unie gaan betalen voor de CO2-uitstoot die ze veroorzaken door autorijden en gasgebruik. Het is de bedoeling dat de extra opbrengst helpt bij het behalen van de klimaatdoelen. Het Europees Parlement (EP) en de EU-landen zijn dat dit weekend overeengekomen. Wel komt er extra subsidie beschikbaar waarmee burgers bijvoorbeeld hun huis kunnen verduurzamen en isoleren, om zo de kosten te drukken.

De plannen moeten formeel wel worden goedgekeurd door het Europees Parlement en door de regeringen van de lidstaten, maar dat lijkt een formaliteit. 

Autorijden en verwarmen wordt duurder

De CO2-uitstoot moet voor 2030 met 55 procent omlaag worden gebracht. Het uiteindelijke doel is dat de EU in 2050 helemaal klimaatneutraal is.

Voor bedrijven gold al een verplichting om een vergunning voor de uitstoot van broeikasgassen aan te vragen. Voor bedrijven en burgers gaat dat ook gelden.

In de plannen gaat het om een toeslag die betaald wordt aan de pomp of via de rekening van de energieleverancier: zowel tanken als het huis verwarmen wordt dus duurder. Hoe meer je gebruikt, hoe meer CO2 je uitstoot, en hoe meer je gaat betalen. Pompstations en energieleveranciers moeten in de plannen ook betalen voor de CO2-uitstoot, en verrekenen dat door middel van een toeslag. Deze toeslag staat bekend als carbon border adjustment mechanism.

Wel komt er een speciaal fonds met een omvang van 86 miljard euro. Met dat geld kunnen EU-landen burgers helpen om te verduurzamen: het geld kan gebruikt worden voor isolatie van de woning of om de overstap naar een elektrische auto te maken.

Bron: Nu.nl

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (28)

clearmaker
clearmaker20 dec. 2022 - 23:32

Ok, wij Nederlanders betalen al als enigste EU land ODE (Opslag Duurzame Energie) , gaat die dan er vanaf? Brussel heeft al op allerlei wijzen getracht *belasting* te heffen bij EU-burgers, maar afgesproken is, dat de EU zich niet mag bemoeien met belastingen .... dus proberen ze het nu maar in een vorm gegoten die wij in Nederland al hebben, namelijk die ODE !!! Nog even en de Europeanen zijn het zat. Paar voorbeelden die ik al eerder vermeld heb ... Elektrische apparatuur MOEST zuiniger worden, dus moest een draaiplateau in een magnetron eruit bezuinigd worden, waardoor je nog maar 1 mok melk warm kunt maken, want zet je er 2 of meer in, kookt de meest rechtste over, de middelste is lauw en de meest linkse is nog koud In feite kost het dus meer Kwh op jaarbasis als je 2 of meer mokken inhoud wilt verwarmen. Voorbeeld2: Auto's MOESTEN zuiniger, dus de Fiat 850 is nu een 2-pitter, feit: jaarlijks komen tientallen nieuwe Fiats 850 terug waar het motorblok van opgeblazen is !! Kan nog wel even doorgaan, EU kijkt net als ons kabinet maar 1 stap vooruit. Daarnaast de betutteling .... Menthol sigaretten en shag verbieden ???? Omdat de jongeren sneller zouden gaan roken, en de oudere verstokte rokers die door over te stappen op menthol sigaret of shag 2/3e minder gingen roken ?? Dat heet *Democratie*? En qua verslaving mag nu wel online gegokt worden en goedkoop jezelf volgieten met alcoholische dranken ?? Ik heb vóór de EU gestemd toen erom verzocht werd, zou ik nu NIET meer doen

G.L.M.Bots
G.L.M.Bots20 dec. 2022 - 8:46

Krijgen we dan eerst het kwartje van Kok terug of gebruikt de overheid dit om deze kosten te dekken waardoor we geen extra kosten krijgen? We betalen nl. al jaren hiervoor maar dat geld verdwijnt als sneeuw voor de zon in de beurs van de toch al te dik betaalde bestuurders.

doris_dordt
doris_dordt20 dec. 2022 - 3:03

Deze reactie is verwijderd

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe20 dec. 2022 - 11:08

-"Ik wil niemand overtuigen, daar ben ik mee gestopt.": u bent er niet mee gestopt want u doet het hier recht voor z'n raap. -"Uit zelfbehoud beweer ik dit dit uitdrukkelijk niet, want dat is niet veilig.": u hebt het zojuist wel gewoon gedaan. En als u de moed heeft kunt u hier gewoon een oproep plaatsen om de democratie omver te werpen. Kom op! -"Maar zodra het volk zich roert, wordt het binnen de kortste keren monddood gemaakt en zelfs gecanceld.": 'het volk' wordt niet monddood gemaakt hoor. Dat zit tussen uw oren. Er is een piepkleine minderheid die het democratisch bestel het liefste om zeep wil helpen. Maar de grote meerderheid wil het niet en dus gaat het niet door. Dat is nu democratie. -"Denk zelf na lieve mensen wat hier werkelijk gaande is.": dat is úw werkelijkheid. In úw wereld. Een overweldigende meerderheid in Nederland denkt totaal anders over de werkelijkheid. In Nederland mag je van mening verschillen hoor en dat kenbaar maken. Er is niet één stroming die het bij het juiste eind heeft. Gelukkig niet zeg want dan krijg je toestanden als in het nabije oosten. "Denk zelf goed na, altijd. En doe het goede." Doe ik, bedankt voor het advies! Ik doe niet anders. Goeie feestdagen gewenst.

Rhando
Rhando19 dec. 2022 - 16:06

SNEL UIT DE EU STAPPEN

1 Reactie
pk49
pk4919 dec. 2022 - 20:37

wat een geweldig idee!! En net als GB worden met hun Brexit? Hun economie stort in elkaar en de ene staking volgt op de andere.

SpeJacq
SpeJacq19 dec. 2022 - 15:53

Prima, we betalen al hieraan via de energiebelastingen. Dus Nederland heft deze belasting al.

Zeikert
Zeikert19 dec. 2022 - 15:32

Mogen we weer betalen voor kabouter plop. Het hele millieu gedoe is een grote poppenkast om op legitieme manier ons finqncieel naar de grond te helpen. Hoezo subsidie vooe verduurzamen. Die wordt net als het prijsplafond zo ingewikkeld dat ze niet hoeven te betalen. Weg uit de eu word tijd.

R. de Souverein
R. de Souverein19 dec. 2022 - 14:58

Hoe her hier weer gebracht wordt. De Europese slaaven gaan we met het volgende verder uitkleden. Er wordt niet gevraagd om instemming of wat dan ook. We moeten echt snel weg uit dat hele EU debacle. Dat hele klimaat gebeuren is onzin, iedereen weet het ondertussen wel maar toch blijven ze de onzin pushen.

ducktail
ducktail19 dec. 2022 - 14:30

Onze mister spencer zorgt er wel mede voor dat ons zuur verdiende geld in Brussel terecht komt

Gabbertje
Gabbertje19 dec. 2022 - 14:02

Ongelooflijk, maar wel te verwachten. Nederland, de grootste vervuiler en een van de kleinste landen van Europa gaat zijn burgers weer extra belasten en in de gezamenlijke Europese geldpot stoppen. Die gezamenlijke pot wordt grotendeels leeggehaald door andere landen dus schieten wij Nederlanders, qua effect, er weer bij in, dus blijven wij het vuilste landje. Toekomst: nog meer betalen!

Henkvdijk
Henkvdijk19 dec. 2022 - 13:00

Weer een idee van een nietsdoende ambtenaar die wat verzint om de kas te spekken belachelijk . Kijk eerst naar India en China ,ga daar wat regeltjes maken

harrybre
harrybre19 dec. 2022 - 12:58

Er is nog helemaal NIETS bespoten, enkel een voorstel vanuit de EU. Even verder kijken: moet nog door de parlementen van de 27 lidstaten EMN het Eur. parlement aangenomen worden.

3 Reacties
kieskeurig
kieskeurig19 dec. 2022 - 15:03

En ben jij dan zo naief dat het niet zal gebeuren, ik weet wel beter, reken er maar op, veel ervaring op politiek gebied.

nipe1
nipe119 dec. 2022 - 16:22

ook al word er in onze regering nee gezet is er toch weer een minister of staatssecreteris die slaafs haar of zijn handtekening gaat zetten We moeten zo snel mogelijk van die corrupte en geld en energie verslindende eu af!!

nipe1
nipe119 dec. 2022 - 16:23

Slaap maar rustig verder.

adriaan2
adriaan219 dec. 2022 - 12:09

Paulus de Boskabouter ( PvdA corrifee Frans Timmermans ) heeft zichzelf een salarisverhoging/onkostentoeslag toegekend van 1.800 euri per maand, maar zal niet dralen om iedereen financieel uit te kleden en er zelf warmpjes bij te zitten.

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe19 dec. 2022 - 12:51

1800 euro per maand erbij? Dat is onzin. Medewerkers EU-instellingen krijgen een loonsverhoging van 7%. Wat een geklaag en suggestief epistel. Bron: https://www.europa-nu.nl/id/vly1hg15qsyl/nieuws/medewerkers_eu_instellingen_krijgen?ctx=vh6ukzb3nnt0

vanhestpatrick@gmail.com
vanhestpatrick@gmail.com19 dec. 2022 - 11:54

Eerlijker zou zijn mensen die weinig verbruiken minder belastingen te laten betalen, maar eerlijk staat niet in het woordenboek van de EU en minder belasting is als vloeken in de kerk bij die zakkenvullers. en wie denkt dat dit geld gebruikt wordt om huizen aan te passen zit ernaast, dat geld is om die diepe zakken te vullen.... nou ja vullen, die raken nooit vol!!!

j.rigtering
j.rigtering19 dec. 2022 - 11:46

Wel lekker voordelig voor de zuid Europese landen waar ze niet zo hard hoeven te stoken

aad piraat
aad piraat19 dec. 2022 - 11:41

Zolang alles wordt doorberekend naar de gewone burger is die de enige (gedwongen) vervuiler die betaald. De grootverdieners in de industrie, de riante bonus CEO's en de beleggers blijven altijd volledig buiten schot zolang dit soort maatregelen niet ten koste gaat van de riante winsten. Hiermee is deze aanzienlijke groep schijnbaar geen vervuiler.

rialome
rialome19 dec. 2022 - 10:50

Begin weer bij de burger zo als altijd verwarming en auto rijden moeten weer betalen we gaan terug naar de oertijd in de bossen overleven

nipe1
nipe119 dec. 2022 - 10:19

Wanneer komt er eens een einde aan het gegraai v an de europese unie! laat eerst china en india eens iets doen aan het zogenaamde klimaat probleem. Het grootse probleem zit in Brussel en Staatsburg! Alleen de kolder om steeds weer te moeten verhuizen! Welke zot heeft dat bedacht en laat dit nog steeds toe> het meest ondemocratische stelsel in europa is de eu in Brussel en Straatsburg zij beslissen over ons zonder dat we er ook iets over kunnen zeggen. Zelfs beslissingen die hier in het parlement worden afgewezen worden door de ministers en staatssecretarissen in Brussel braaf en slaafs ondertekend!

1 Reactie
Meindo
Meindo19 dec. 2022 - 18:51

Met dank aan Timmermans.

ireneemma
ireneemma19 dec. 2022 - 10:16

Deze reactie is verwijderd

kaartendraak
kaartendraak19 dec. 2022 - 10:16

Deze reactie is verwijderd

ireneemma
ireneemma19 dec. 2022 - 10:13

Veel ministers per vliegtuig naan alle eilanden in verband met de excuses.

Frederique1999
Frederique199919 dec. 2022 - 10:04

De ministeries vallen hier niet onder gezien alle thermostaten op 21 gr staan

Helen 66
Helen 6619 dec. 2022 - 9:56

Deze reactie is verwijderd

3 Reacties
JannyBoe
JannyBoe19 dec. 2022 - 12:46

-"Ongekozen": niet waar. Eens in de vijf jaar zijn er verkiezingen voor het EP. -"Ondemocratisch": niet waar. Er zijn immers verkiezingen. Er zijn twee 'rechtse' partijen die wel uit de EU willen: de PVV is er een van. Die partij heeft maar één lid en dat is de baas zelf. Verder geen leden. En de FvD kent een alleenheerser van de oude stempel. Die zijn evenbeeld ziet in dictator Poetin die hij 'de leider van conservatief Europa en prachtige vent' vindt. Dát is nog een democratie...........

nipe1
nipe119 dec. 2022 - 16:27

Beste Janny boe wanneer heb jij zelf eens op het europarlement mogen stemmen?

JannyBoe
JannyBoe20 dec. 2022 - 8:40

Beste nipe1, op 23 mei 2019.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!