'Ernstige privacyschending huurders'
07-03-2012
• leestijd 2 minuten
De Belastingdienst heeft de inkomensgegevens van miljoenen huurders doorgegeven aan huisbazen. Hiermee is de privacy ernstig geschonden; de huurders wisten van niets.
Onderzoek
Advocatenkantoor Kennedy van der Laan deed in opdracht van huurdersvereniging Woonbond een onderzoek, waaruit werd geconcludeerd dat de huurders op de hoogte gesteld hadden moeten worden.
Scheefwonen
De gegevens werden doorgegeven omdat het kabinet scheefwonen wil tegengaan. Mensen met een inkomen van meer dan 43 duizend euro zouden vijf procent meer huur moeten gaan betalen. Door de gegevens ver voor de jaarlijkse huurverhoging te verstrekken zouden huurders alvast kunnen weten of hun huur wordt verhoogd.
Wetsvoorstel
Over het doorgeven van de inkomensgegevens is een wetsvoorstel dat echter nog niet is goedgekeurd door de Kamer. Het wetsvoorstel van voormalig minister Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) kreeg volgens de Volkskrant vorig jaar al veel kritiek van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Het College miste een afweging van de consequenties die het voorstel voor de privésfeer van de burger zou hebben.
Klachten
De Woonbond raadt huurders aan om de privacyschending te melden bij het CBP. De privacywaakhond heeft inmiddels al meerdere klachten binnengekregen.
'Wettige basis'
Minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) schreef de Tweede Kamer vorige week dat de fiscus een online 'webtool' heeft ontwikkeld waarmee verhuurders kunnen zien of de huurders meer dan 43.000 euro verdienen. Ze vindt niet dat deze service een wettige basis ontbeert, meldde ze. ,,De staatssecretaris van Financiën heeft de Belastingdienst ontheven van de geheimhoudingsplicht, zodat het de Belastingdienst vooruitlopend op de inwerkingtreding van de voorgestelde wetswijziging toegestaan is om de relevante inkomensverklaring te verstrekken aan verhuurders.''
Verhuurders/eigenaars kunnen alleen informatie verkrijgen die betrekking heeft op huizen waarvan zij verhuurder/eigenaar zijn, aldus Spies. ,,Verhuurders mogen de informatie alleen maar voor dat doel opvragen.''
Bron:
nu.nl , ANP