Kassa

Ernstige obesitas bij 1 op de 5 kinderen medische oorzaak

19-05-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
76 keer bekeken
  •  
kind ijs eetregels 930
Bij een op de vijf kinderen met ernstige obesitas is niet een ongezonde leefstijl, wat vaak wordt gedacht, maar een medische oorzaak de boosdoener. Dat schrijft het AD.
Onderzoek onder driehonderd kinderen weergeeft dat er bij een vijfde van de kinderen iets anders aan de hand is. Bij deze kinderen werden zeldzame erfelijke obesitasaandoeningen gevonden, oftewel dna-foutjes die ervoor zorgen dat een specifiek hersengebied niet goed werkt. Hierdoor wordt de eetlust en verbranding niet goed gereguleerd, waardoor deze kinderen constant honger hebben. Bij andere kinderen waren medicijngebruik of eerder opgelopen hersenschade de hoofdoorzaak voor ernstige obesitas. 

Percentage medische oorzaak hoger dan gedacht

In Nederland hebben achttienduizend kinderen extreem overgewicht. In de medische literatuur werd het percentage met een onderliggende medische oorzaak ingeschat op 5 procent, terwijl dit volgens het onderzoek op 19 procent ligt. Volgens de onderzoekers van het Centrum Gezond Gewicht van het Erasmus MC en Amsterdam UMC werd er nog nooit zo uitgebreid onderzoek gedaan. Volgens arts-onderzoeker Ozair Abawi leidt de diagnose niet alleen tot ontlading bij ouders en kinderen, maar ook tot meer begrip vanuit de omgeving. Abawi voerde het onderzoek samen met Lotte Kleinendorst uit.

Bron: AD
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!