De ernstige huidziekte epidermolysis bullosa (EB) kan spontaan genezen. Specialisten van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) hebben ontdekt dat de cellen in sommige stukken zieke huid spontaan terugmuteren in gezonde huid. Dat schrijven de onderzoekers deze week in The New England Journal of Medicine.
EB is een erfelijke ziekte. Patiënten hebben een flinterdunne huid, die bij vrijwel elke aanraking blaren gaat vormen en kapot gaat. Wegens de dunne huid, zo teer als vlindervleugels, worden kinderen met EB wel vlinderkinderen genoemd, maar die romantische naam verhult dat de ziekte uiterst pijnlijk en invaliderend is.
Door de Groningse ontdekking kan in het laboratorium meer gezond vel worden gekweekt, zodat meer mensen geholpen kunnen worden, aldus het UMCG.
Groningse artsen ontdekten in 1997 voor het eerst dat plekjes op de huid van sommige EB-patiënt spontaan beter werden. Nader onderzoek heeft nu uitgewezen dat dit soort spontane terugmutaties veel vaker voorkomen en ook op verscheidene plekken van het lichaam. Opmerkelijk is dat elke zieke plek door een andere mutatie gaat genezen, aldus de onderzoekers.
Het UMCG wil in de nabije toekomst huid van EB-patiënten gaan transplanteren. De patiënt krijgt nieuw vel, dat in het laboratorium is gemaakt door eigen gezonde huidcellen op kweek te zetten. Nu gebleken is dat spontane genezing op het lichaam veel vaker voorkomt dan werd aangenomen, kunnen ook meer patiënten worden geholpen.