Kassa

Veel personeel gezocht in GGZ

10-08-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zorgverzekering dokter 930 520 ziekenhuis
De geestelijke gezondheidszorg (GGZ) heeft moeite met het vinden van genoeg geschikt personeel. Het totale aantal vacatures in de sector is vorig jaar met 28,5 procent gestegen tot 5151, melden inkooporganisatie Intrakoop en accountant Verstegen donderdag op basis van een jaarlijks onderzoek naar de jaarverslagen van 186 GGZ-organisaties.
'Patiëntgebonden'
Van de openstaande vacatures waren er bijna duizend moeilijk vervulbaar. De sector zit vooral te springen om 'patiëntgebonden' medewerkers. Onder die noemer vallen bijvoorbeeld verpleegkundigen. In totaal telt de GGZ volgens de analyse zo'n 64.000 voltijdbanen.
Stijging loonkosten
De krapte op de arbeidsmarkt draagt bij aan een stijging van de loonkosten. Die namen met 4 procent toe. Over de hele linie boekten de GGZ-instellingen een ,,bescheiden positief resultaat'' van 51 miljoen euro, aldus het rapport. Een jaar eerder was dat nog ruim twee keer zoveel: 105 miljoen euro. In financieel opzicht boekten kleine organisaties over het algemeen betere resultaten dan grote instellingen.
"Hoofd boven water"
Ondanks grote veranderingen weet de sector ,,het hoofd boven water'' te houden volgens de onderzoekers. In 2015 telden Intrakoop en Verstegen nog 34 organisaties die verlies leden. Een jaar later schreven nog vijftien van die organisaties rode cijfers.
Intrakoop is een coöperatie die de inkoop van honderden Nederlandse zorginstellingen voor zijn rekening neemt. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

jose1504
jose150410 aug. 2017 - 12:51

Wat een gezeik zeg. 3, 4 jaar geleden moesten mensen die al lang in de zorg werkte zonder de juiste opleiding die opleiding gaan doen. Daar ben ik er 1 van. Toen kon je nog zo aan de slag in de zorg. Wij hadden al jaren ervaring maar moesten op latere leeftijd een opleiding gaan doen. Aalsof we met dat diploma ineens anders gaan werken. Nou.....niet dus. Dat heeft de instellingen veel geld gekost. Ongeveer 2 jaar later worden er mensen weg bezuinigd. Ook mensen die de opleiding moesten doen. Hoe bedoel je bezuinigen?? En nu kunnen ze geen mensen krijgen, dat is niet zo raar he?? Waar zijn ze toch mee bezig?? 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!