Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

‘Er moet statiegeld ingevoerd worden op spijkerbroeken’

05-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
spijkerbroek kapot 930x520
Om hergebruik te bevorderen, moet er in Nederland statiegeld worden geheven op spijkerbroeken. Hiervoor pleiten Michiel Scheffer van D66 en hoogleraar Jan Jonker.
Nieuw systeem
Scheffer zegt dat er een nieuw systeem moet komen om het inzamelen van kleding te bevorderen. Jaarlijks worden er in Nederland 20 miljoen spijkerbroeken verkocht, waarvan slechts 15 procent gerecycled. Ook bij andere kleding is dit percentage laag.
2,50
Volgens Scheffer is het invoeren van statiegeld een goede oplossing om hergebruik te stimuleren. Hij pleit ervoor dat consumenten dan hun oude spijkerbroek inleveren bij de winkel waar ze hem gekocht hebben, of bij een gemeentelijke afvalstraat. Per broek zou men dan 2,50 euro terugkrijgen.
‘Niet van deze tijd’
In de Kamer is er zowel voor- als tegenstand. PvdA-Kamerlid Cegerek steunt het plan, maar volgens VVD-Kamerlid Remco Dijkstra is het statiegeldsysteem te duur en niet van deze tijd.
Bron: AD
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (15)

miranda54
miranda549 okt. 2016 - 21:47

Moet niet gekker worden, wanneer gaat men daar in Den Haag eens serieus doen? 

JanUitDeventer
JanUitDeventer5 okt. 2016 - 21:36

Blijkt toch waar te zijn. Met 100 meter dom lullen verdien je als kamerlid een schaamteloos hoog salaris.

gewicht
gewicht5 okt. 2016 - 19:25

Het kan nog gekker, statiegeld op onderbroeken. Hoeven niet schoon te zijn om geld terug te krijgen . 

snuffelbaard
snuffelbaard5 okt. 2016 - 18:48

Is dit een grapje?

roel sannes
roel sannes5 okt. 2016 - 17:21

Belachelijk. Het is weer zo dat men waarschijnlijk zoals gewoonlijk tijd over heeft in de regeringspartijen om idiote dingen te gaan bedenken en het probleem is dan meestal ook dat men als burger daar weer helemaal niet aan te pas komt als zoiets doorgedrukt wordt. Men heeft op alle mogelijke manieren al geprobeerd om het statiegeld van flessen er af te krijgen en nu komt dit weer. Als er gerecycled moet worden dan moeten de burgers maar eerst eens ergens bij nadenken en het beter doen want dan krijgen we misschien deze overdreven ideeên niet over ons heen.

j0p3y
j0p3y5 okt. 2016 - 16:41

Tja, D66, zegt weer genoeg. Wat een suffe symboolpolitiek. Net nu vandaag bekend is geworden dat het recyclen van plastic een compleet fiasco is (http://www.ed.nl/algemeen/binnenland/plastic-inzamelen-voor-recycling-werkt-niet-1.6492951). Kost in verhouding meer dan het opbrengt. En met 'kost' bedoel ik niet in geld uitgedrukt, maar in negatieve impact op het milieu.

j85hekke
j85hekke5 okt. 2016 - 15:40

Weer o'n regel die nergens op slaat. Laat ze eerst die hele plasticberg maar eens goed regelen. Dat is al 7 jaar aan de gang en levertd niets op. Ook de plasicverpakkingen rijzen de pan uit. Laat ze dat eerst maar eens stoppen ipv lopen emmeren over het inleveren van versleten spijkerbroeken!

cantate
cantate5 okt. 2016 - 14:40

Om ze terug te (moeten) brengen naar de winkel waar je het kocht is veel te lastig. Weet je na een paar jaar nog waar je welke spijkerbroek of ander kledingstuk gekocht hebt? En zo ja, zouden die het terugnemen zonder er zeker van te zijn dat het van hun is? En als zij het niet aannemen omdat ze menen dat het niet uit hun winkel komt, dan ben je je statiegeld kwijt. Momenteel doe ik oude spullen in de container van het LdH of zet ze bij zo'n ophaalactie (speciale zak) aan de straat. Tweedehandswinkel, weggeefwinkel, er zijn meerdere mogelijkheden.

harmsen
harmsen5 okt. 2016 - 13:33

Ik vind dat zowel versleten als nog bruikbare, schone kleding en andere textiel, apart ingezameld moet worden, met of zonder statiegeld. Over de manier waarop textiel ingezameld moet worden, mogen gemeentes zelf beslissen. In de gemeente Zutphen, waar ik woon, is er de zogenaamde BEST-tas, (Boeken, Elektronica, Speelgoed en Textiel).  Die kunnen wij dan aan de weg zetten, samen met de zak vol plastic afval om de twee weken. De spullen, die nog bruikbaar zijn, worden door de Kringloopwinkel eventueel gerepareerd en verkocht in hun winkel.  De rest wordt gerecycled.

eskater
eskater5 okt. 2016 - 13:31

In eerste instantie lijkt het een goed idee, maar het gevolg zou zijn dat er maar weinig spijkerbroeken meer te koop zullen zijn in kringloopwinkels. En daarmee missen heel veel mensen met een laag inkomen de mogelijkheid om voor weinig geld een nette spijkerbroek te kopen! Dus ik zeg: niet doen! Om hergebruik te bevorderen kun je kledingbakken bij supermarkten plaatsen waar mensen hun afgedankte kleding te deponeren. En de mensen hierop attent te maken via radio en tv

manwijf
manwijf5 okt. 2016 - 13:13

Het zou beter zijn als er eens een mentaliteitsverandering kwam. Gebruikte kleding in het algemeen hoor je eenvoudigweg nooit weg te gooien. Als er een plek is waar ze het inzamelen, dan hoort het daarheen te gaan. Bij ons zamelen ze ook de kleding die we vroeger als vodden bestempelden in. Gewoon alles dat stuk of versleten is, maar wel schoon  in een aparte tas in dezelfde kledinginzamelingsbak voor het goede doel of van de gemeente gooien. Misschien op scholen eens wat meer aandacht aan besteden? Het is hun toekomst tenslotte.

1 Reactie
eskater
eskater5 okt. 2016 - 13:33

vind ik een goed idee: op scholen er veel aandacht aan besteden.

rienkje2501
rienkje25015 okt. 2016 - 12:49

Binnenkort ook op sokken dat levert nog veel meer op en dan het liefst op iedere rok 1 euro loopt iedereen binnenkort op blote voeten. Heb zelden ziulke flauwekul gehoord

simon55
simon555 okt. 2016 - 12:44

Dat er in Den Haag gekken zitten in de kamer was al bekend maar deze Hr Scheffer is echt n Rand debiel van de hoogste plank gauw eraf gooien , Rutte zou zeggen PLEUR OP

toutemoi
toutemoi5 okt. 2016 - 12:33

Gekker moet het toch niet worden  !

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!