Kassa

Equens wil transactiegegevens pinnen verkopen

24-05-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
logo_pin_04.jpg
Betalingsverwerker Equens is bezig met een plan om de transactiegegevens van pinbetalingen in Nederland te verkopen aan winkeliers. Het bedrijf heeft alleen nog geen overeenstemming met alle banken over de juridische details, liet een woordvoerder van Equens donderdag weten.
Inzicht in concurrentie
Winkeliers kunnen dan bijvoorbeeld te weten komen dat 20 procent van hun klanten eens per maand ook bij de concurrent koopt, legt de zegsman uit. ,,De Rabobank verschilt alleen nog met ons van mening over wie precies de eigenaar is van deze statistieken. Is dat de winkelier, de bank, de pashouder of Equens? Je kunt hier juridisch op verschillende manieren tegenaan kijken. Dit product kan pas op de markt worden gebracht als alle partijen hier hetzelfde over denken.''
'Geen probleem'
Andere banken zouden in beginsel geen problemen hebben met het voornemen. Equens benadrukt dat het bedrijf zich aan de privacyrichtlijnen houdt. De transactiegegevens zijn niet herleidbaar tot individuele pashouders.
Verbijsterd
D66-Kamerleden Gerard Schouw en Wouter Koolmees reageren niettemin verbijsterd over dit plan om het pingedrag van Nederlanders te verkopen aan derden. Zij roepen staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie op hier onmiddellijk een stokje voor te steken. ,,Deze handel in pingegevens van Nederlanders is niet acceptabel. Het gaat niemand wat aan in welke winkel je winkelt, wat je er koopt en hoeveel geld je er uitgeeft'', aldus Schouw.
Consumentenbond 'niet blij'
De Consumentenbond is niet blij met het plan van betalingsverwerker Equens om transactiegegevens van pinbetalingen te verkopen aan winkeliers. ,,Het is slecht voor het vertrouwen in het betalingsverkeer, als het juridisch al mogelijk is. Consumenten willen dit niet'', zegt een woordvoerster van de bond vrijdag. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!