Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Enquête Kassa: Bijna 10.000 mensen wachten op Wmo-hulp bij het huishouden

28-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1817 keer bekeken
  •  
pb_wmo_20230128

Duizenden mensen wachten op hulp bij het huishouden via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Dat blijkt uit een enquête van het televisieprogramma Kassa onder Nederlandse gemeenten. Bijna de helft van de 342 Nederlandse gemeenten werkte mee aan het onderzoek.

Mensen die zelf hun huis niet meer op orde kunnen houden door bijvoorbeeld een beperking of ouderdom en zelf geen hulp kunnen regelen, hebben recht op hulp via de gemeente. Maar die laat vaak lang op zich wachten. Ruim 3500 mensen moeten langer dan de wettelijke termijn van 8 weken wachten op een besluit van de gemeente of ze recht hebben op hulp. En ruim 6000 mensen hebben volgens hun gemeente weliswaar recht op huishoudelijke hulp, maar wachten nog op een aanbieder.

Oorzaken voor de wachttijden die gemeenten noemen zijn een tekort aan personeel bij gemeenten zelf, en bij aanbieders van de huishoudelijke hulp. Ook wordt gewezen op de aanzuigende werking van het vaste lage abonnementstarief van 19 euro dat mensen per maand moeten betalen voor de hulp.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) stelt vanaf het begin te hebben gewaarschuwd voor aanzuigende werking van het vaste abonnementstarief. De VNG is daarom blij dat de landelijke overheid in 2025 de inkomensafhankelijke eigen bijdrage weer mogelijk wil gaan maken. Maar het is nog maar zeer de vraag of dat voldoende is om de wachtlijsten terug te dringen.

Ook het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verwacht enkel dat de maatregel gaat helpen bij het terugdringen van de wachtlijsten. Vanwege een zorgvuldige invoering, is het niet mogelijk de inkomensafhankelijke eigen bijdrage voor 2025 in te voeren. Tot dan is het aan gemeenten zelf om met andere oplossingen te komen.

Kassa benaderde alle Nederlandse gemeenten met een vragenlijst voor gegevens uit de maand december. In totaal reageerden 169 gemeenten op de enquête. Enkele gemeenten hebben gegevens over november of januari aangeleverd.

Kijk vanavond naar Kassa om 19.15 op NPO2

Ellenlange wachtlijsten voor huishoudelijke hulp: Vanavond (zaterdag 28 januari 2023) in Kassa om 19.15 uur op NPO2.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!