Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Enorme stijging in fraude via WhatsApp

14 jan 2020
  •  
leestijd 2 minuten
telefoon 1127 (2)
De schade die mensen hebben opgelopen door oplichting via WhatsApp is vorig jaar verdrievoudigd. In totaal werden slachtoffers voor 1.056.805 euro opgelicht. In 2018 ging het nog om 262.879 euro. Dat meldt nu.nl op basis van cijfers van de Fraudehelpdesk.
Het aantal meldingen in de eerste twee weken van dit jaar is al groter dan het aantal in heel 2017. Volgens Fraudehelpdesk worden oplichters steeds slimmer. Zij doen zich bijvoorbeeld voor als een bekende, zoals een goede vriend, zoon of dochter en proberen zo geld te vragen.

Voicemail hacken

Een andere manier die criminelen gebruiken om mensen geld af te troggelen is het hacken van de voicemails. Om toegang te krijgen tot iemands WhatsApp-account is een verificatiecode nodig. Wanneer ervoor wordt gekozen deze niet via een sms binnen te laten komen, wordt de gebruiker gebeld. De code wordt dan telefonisch door WhatsApp doorgegeven. Maar als de gebruiker niet opneemt, komt de code in de voicemail terecht. Criminelen die de voicemail van de gebruiker hacken, kunnen op die manier alsnog toegang krijgen tot de WhatsApp van het slachtoffer.

Standaardcodes

De voicemails zijn makkelijk te hacken, omdat daarvoor een code nodig is die de slachtoffers zelf niet hebben veranderd. Aan de standaardcodes als ‘0000’ en ‘1234’ hebben criminelen dan genoeg om toegang te krijgen tot de voicemail.
De Fraudehelpdesk raadt mensen aan om bij twijfel te vragen naar de identiteit van de geldvrager. Ook waarschuwt de helpdesk om nooit de verificatiecode uit te wisselen.
Houd ons phishingdossier in de gaten voor recente voorbeelden van phishing via WhatsApp en sms.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!