Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Enorme schade door gemeentelijke pollers

21-01-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1101 keer bekeken
  •  
Pollers
Auto’s, vrachtwagens, stadsbussen en fietsers maar ook de brandweer, ambulances en de politie. In de afgelopen jaren knalden ze allemaal op pollers. De bewegende paaltjes worden door gemeenten gebruikt om binnensteden verkeersluw te houden of sluiproutes te blokkeren. Uit onderzoek van Kassa blijkt dat er vanaf 2010 in Nederland minstens 2539 aanrijdingen waren met pollers.
Eén van die slachtoffers is Angelique Geijer uit Zwolle. Zij reed op 4 augustus 2016 op de Kerkstraat in haar woonplaats op een snorfiets toen ze onverwacht werd gelanceerd door een poller. Gijer landde op haar gezicht en raakte zwaargewond. Ze liep bij het ongeluk schedelbasisfracturen, diverse andere botbreuken en een hersenkneuzing op. Een half jaar later kan ze nog steeds niet werken en is het onzeker of ze ooit volledig hersteld.
2539 ongelukken, 7,7 miljoen euro schade aan pollers
Landelijke cijfers over het aantal ongelukken met pollers zijn er niet. Kassa vroeg aan gemeenten met de paaltjes hoeveel aanrijdingen er waren. 32 gemeenten konden cijfers leveren. Opgeteld komen zij tot 2539 geregistreerde ongevallen vanaf 2010. Het daadwerkelijke aantal ligt vermoedelijk hoger omdat gemeenten vaak alleen ongelukken registreren als er schade ontstaat aan de poller. Maar paaltjes raken bij aanrijdingen door bijvoorbeeld fietsers niet per se beschadigd. De fietser kan echter wel degelijk met schade en letsel achterblijven. De schade aan pollers zelf bedroeg ruim 7,7 miljoen euro. Onduidelijk is hoe groot de schade is aan voertuigen of het letsel bij slachtoffers.
Weginrichting laat vaak te wensen over
Om de schade aan pollers vergoed te krijgen klopten gemeenten in het verleden vaak aan bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Maar dat schadekosten liepen in 2013 zo hoog op dat het fonds besloot niet langer zomaar te vergoeden. Bij zakpalen die vaker betrokken zijn bij aanrijdingen gaat het waarborgfonds sindsdien kijken naar de situatie ter plaatse. Ook kwam er een onderzoek naar 90 pollers. Daarbij bleek dat in de helft van de gevallen de weginrichting rond de palen niet voldeed aan de voorschriften. Als de verkeerssituatie eruitziet als een doorgaande weg en een bus of taxi rijdt vlak voor je gewoon door, dan kan het dat je als bestuurder waarschuwingssignalen als borden mist en door de poller wordt verrast. 
Veiliger alternatieven voor poller beschikbaar
Sommige gemeenten zijn al helemaal klaar met de pollers. Alkmaar gaat overstappen naar camera’s met kentekenherkenning en Delft maakt daar al een klein jaar gebruik van. Bestuurders die toch doorrijden krijgen dan een boete van 90 euro op de deurmat. Maar zij zelf en hun voertuig blijven wel heel. Enkele andere gemeenten zijn bezig met een proef met kentekenherkenning. Volgens de gemeente Delft is het nieuwe systeem veiliger voor weggebruikers en goedkoper voor de gemeente dan de pollers. Een ander alternatief is het gebruik van slagbomen. Die zijn vaak beter zichtbaar voor weggebruikers en zorgen volgens schade-experts voor minder schade aan voertuigen. Pollers kunnen zich bijvoorbeeld onder in de auto boren waardoor flinke schade kan ontstaan.
Ook Zwolle start een proef met kentekenherkenning. Op de plek waar Angelique Geijer zwaargewond raakte, blijven de pollers een jaar lang omlaag. Directe aanleiding zijn meerdere ongelukken met de poller waar ook Geijer tegenaan reed. De verzekeraar van de gemeente Zwolle weigert tot nu toe wel aansprakelijkheid voor haar schade.
Gemeenten aansprakelijk voor schade
Tot nu toe lukt het gemeenten om een groot deel van de schade aan pollers te verhalen op de verzekering van bestuurders. Maar volgens letselschade-advocaat Bas van Batenburg van Batenburg & Pracht Advocaten zijn gemeenten wel degelijk zelf aansprakelijk als er sprake is van een gevaarlijke situatie en er vaker ongelukken met de pollers waren. Van een gevaarlijke situatie is sprake als je er als normaal oplettend burger niet op bedacht hoeft te zijn. Ook speelt het een rol dat er een goedkoper, veiliger alternatief beschikbaar is met de kentekenregistratie en gemeenten ook kunnen kiezen voor slagbomen. Een voorbeeldbrief om de gemeente aansprakelijk te stellen vindt u hier .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

Anonymous
Anonymous27 mrt. 2018 - 23:28

Ook onder onze auto is een poller omhoog gekomen en wel op 15 januari 2018. Veel foto,s van de schade gemaakt, auto weggesleept. Waarschuwingsbord staat op dezelfde hoogte als de poller, poller was in de grond, mijn man reed gelukkig stapvoets,  poller boorde zich onder de auto in de carrosserie. Schade rond de €8000,00  Gelukkig getuige en wegsleep bedrijf ook getuige, maar Gemeente Alkmaar beweerd dat de camera opnamens zijn gewist. Met andere woorden er is niets gebeurd! Rechtbijstand is er mee bezig, wij gaan door, desnoods met advocaat om een schadevergoeding te krijgen.

pancraz
pancraz23 jan. 2017 - 14:49

De aangepaste auto van een gehandicapte vriend van mij is bijna totall loss verklaard na  een botsing met zo'n poller in Amsterdam. Hij houdt zich altijd keurig aan de regels. Het betrof hier een poller die je met behulp van een pasje kan laten zakken. Vervolgens kan je doorrijden, waarna het paaltje weer omhoog komt. Kennelijk heeft hij die handeling niet snel genoeg verricht, de poller kwam omhoog toen hij er overheen reed: chassis helemaal kapot, auto 6 maanden kwijt, geen vergoeding van de gemeente Amsterdam. Hij kon zich tijdens die periode van 6 maanden vanwege zijn handicap, niet zelfstandig verplaatsen.

mathijs_b
mathijs_b22 jan. 2017 - 23:32

Dat hebben we als kind al geleerd; oog om oog, tand om tand. Als jij mijn verboden straatje inrijdt, dan mep ik jou en je auto kapot! Misschien komen er straks wel automatische machinegeweren bij verkeerslichten......

theflyingdoctor
theflyingdoctor22 jan. 2017 - 19:25

Ja lachen he, bij ons in Den Haag of in het Westland staat meer dan duidelijk aangegeven dat die dingen er staan. Dus is het je eigen schuld als je er op klapt. Maar ja tegenwoordig hebbende automobilisten geen tijd , dus zien ze de borden en strepen en zilveren pollen niet en klappen ze er met volle snelheid op. Ik was 32 jaar ambulance chauffeur en zag het vaak voor me gebeuren, ik zeg dan eigen schuld dikke bult als je geen tijd hebt om op te letten.Als je geen tijd hebt moet je zeker niet in een auto kruipen dat gaat niet goedkomen.Hoe vaak word er niet geschreven in de pers op tv en in de couranten dat de mensen niet eens meer begrijpen wat een rond bord met een rode rand en in het midden een wit vlak met 100 daar op de mensen snappen het niet meer en ze hebben geen tijd, ja en dan gaat het mis.

pyvon
pyvon22 jan. 2017 - 17:00

Als alleen de pollers het probleem zijn is alles nog een beetje te overzien. Maar nog meer schade ontstaat in dit land door de enorme hoeveelheden paaltjes en beton blokken in de verschillende afmetingen die overal de grond in worden geramd. 

henk winterswijk
henk winterswijk22 jan. 2017 - 12:20

Zelfs bij Drakenstein ging het onlangs fout , de kapster van onze Bea knalde op zo'n paal !!

kampersh
kampersh22 jan. 2017 - 10:36

Verkeer is een gekkenhuis zonder handhaving. Zal wel met prioriteiten te maken hebben. Jammer, weer 'n stukje met bekende taalfout. Je haalt de generatie van de opsteller er zo uit.De betekenis van het stukje verandert hierdoor vaak.

garfield01
garfield0122 jan. 2017 - 9:57

Heeft u wel naar de oorzaak gekeken. In het filmpje zien wij een brandweerauto die met een enorme snelheid aan komt rijden en zo op de poller rijdt. De Poller heeft geen tijd om naar beneden te gaan . Als over een poller wil rijden dan zal je eerst de poller moeten laten zakken dan gaat het licht op groen en kun je zondermeer doorrijden. De meeste ongelukken gebeuren omdat men niet wil wachten of snel achter een ander aanrijden en dan komt de poller alweer omhoog want hij doseert per auto. Zelf heb ik zeer goede ervaringen met Pollers. Vanuit de politiek is mij verzekerd dat 99% van de ongelukken door het niet willen wachten veroorzaakt wordt.

red1
red122 jan. 2017 - 8:07

Raar , je kan toch gewoon met een fiets en brommer er gewoon tussen door ?? En die auto's ja jammer altijd haast !!!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!