Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Het consumentenplatform van BNNVARA

#IkRedHetNietMeer: Wil jij jouw verhaal delen? Of wil je graag hulp bieden?
Kassa

Enorme schade door gemeentelijke pollers

21-01-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
74 keer bekeken
  •  
Pollers
Vanaf 2010 zijn er in Nederland minstens 2539 aanrijdingen met pollers geweest in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van Kassa. Pollers zijn bewegende paaltjes die gemeenten gebruiken om binnensteden verkeersluw te houden of sluiproutes te blokkeren. Ze zorgen voor letsel bij weggebruikers en een schadepost van miljoenen terwijl veiliger alternatieven mogelijk zijn.
Eén van die slachtoffers is Angelique Geijer uit Zwolle. Zij reed op 4 augustus 2016 in haar woonplaats op een snorfiets toen ze onverwacht werd gelanceerd door een poller en op haar gezicht landde. Geijer raakte zwaargewond, ze liep bij het ongeluk schedelbasisfracturen, diverse andere botbreuken en een hersenkneuzing op. Een half jaar later kan ze nog steeds niet werken en is het onzeker of ze ooit volledig hersteld.
Veel schade
Landelijke cijfers over het aantal ongelukken met pollers zijn er niet. Kassa vroeg aan gemeenten met pollers hoeveel aanrijdingen er waren. 32 gemeenten konden cijfers leveren. Opgeteld komen zij tot 2539 geregistreerde ongevallen vanaf 2010. Het daadwerkelijke aantal ligt vermoedelijk hoger omdat gemeenten vaak alleen ongelukken registreren als er schade ontstaat aan de poller. Maar paaltjes raken bij aanrijdingen door fietsers bijvoorbeeld niet altijd beschadigd. Maar de fietser kan wel degelijk met schade en letsel achterblijven. De schade aan pollers zelf bedroeg ruim 7,7 miljoen euro. Onduidelijk is hoe groot de schade is aan voertuigen of het letsel bij slachtoffers.
Overstappen naar nieuwe systeems
Sommige gemeenten zijn al helemaal klaar met de pollers. Alkmaar gaat overstappen naar camera’s met kentekenherkenning en Delft maakt daar al een klein jaar gebruik van. Enkele andere gemeenten zijn bezig met een proef met kentekenherkenning. Volgens de gemeente Delft is het nieuwe systeem veiliger voor weggebruikers en goedkoper voor de gemeente dan de pollers. Mensen die het toegangsverbod negeren krijgen een boete van 90 euro. Maar zij zelf en hun voertuigen blijven heel.
Meerdere ongelukken
Ook Zwolle start een proef met kentekenherkenning. Op de plek waar Angelique Geijer zwaargewond raakte, blijven de pollers een jaar lang omlaag. Directe aanleiding zijn meerdere ongelukken met de poller waar ook Geijer tegenaan reed. De verzekeraar van de gemeente Zwolle weigert tot nu toe wel aansprakelijkheid voor haar schade.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

ko osinga
ko osinga31 mei 2017 - 23:24

Zaandam heeft vorige week 2 pollers in gebruik genomen. Binnen 2 dagen was het raak; ziekenhuisopname. En vandaag weer 2 auto's binnen 3 uur volledig verrast en total loss. Politie, handhavers, ziekenhuizen en omwonenden zijn er na een week klaar mee. Ben benieuwd of de gemeente Zaanstad het voorbeeld van andere gemeenten volgt en camera's of slagbomen installeert. Dit is te gevaarlijk voor de argeloze automobilist die even niet op de borden kijkt. Alle ongelukken en felle discussies zijn te volgen op http://deorkaan.nl 

pyvon
pyvon22 jan. 2017 - 16:54

Dit hele land is vergeven van obstakels in de vorm van palen en betonblokken. Volgens mij is het hoogst haalbare voor een ambtenaar hoofd paaltje of blokje te worden. Voor miljoenen aan plastic en beton is er in de bermen en op hoeken van straten en wegen de grond in geramd.  

Den Bosch
Den Bosch21 jan. 2017 - 15:13

https://www.youtube.com/watch?v=_0KsCgTF3Jo  Onze stad wordt al jaren beveiligd door deze "haaievinnen".

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!