Een vijfde van de voedingsproducten die gevoelig zijn voor gesjoemel heeft daadwerkelijk afwijkingen. Dit komt uit een onderzoek van de Consumentenbond naar boven. Het gaat hier om producten waarvan bekend is dat er authenticiteitsproblemen kunnen voorkomen.
Blaadjes en heek
De Consumentenbond onderzocht 156 producten met een hoog risico voor gesjoemel. Hieruit bleek dat 21 procent van deze producten een afwijking had. Voorbeelden zijn olijvenblaadjes die oregano hadden moeten zijn en heek in plaats van kabeljauw. Bij manukahoning komt het vaakst voedselfraude voor, in maar liefst vijftig procent van de gevallen.
Geen lam
Vooral lamsvlees blijkt gevoelig te zijn voor fraude. Voor het onderzoek werden tien lamscurries, tien porties lamsgehakt en tien keer lamsshoarma of -kebab onderzocht. Hiervan bleek veertien van de dertig producten niet honderd procent lamsvlees te bevatten, waarvan zes zelfs helemaal niets. In plaats daarvan zat er rund- of kalkoenvlees in, wat veel goedkoper is dan lamsvlees.
Paardenvleesschandaal
De Consumentenbond ziet dat er nog een lange weg te gaan is. Sinds het paardenvleesschandaal in 2013 zijn de regels tegen voedselfraude aangescherpt, maar nog niet goed genoeg. In 2013 bleek er in kant-en-klare lasagnes, hamburgers en balletjes van Ikea goedkoop paardenvlees te zitten, terwijl er rundvlees in hoorde te zitten. Experts geven aan dat slechts een klein aantal van de voedselfraudes ontdekt wordt.
Verwachtingen
De Consumentenbond onderzocht ook hoe de consument denkt over voedselfraude. Uit een panel van duizend ondervraagden kwam naar voren dat 51,7 procent verwacht voedselfraude in vlees tegen te komen, gevolgd door kant-en-klare maaltijden (44,2) en visproducten (38,1). Verder verwachten consumenten met name dat er met biologische producten in supermarkten (33,3 procent), restaurants (29,2) en huismerkproducten van supermarkten (29) gesjoemeld wordt.
Bron: Consumentenbond
Het complete onderzoek van de Consumentenbond is
hier
te vinden.
Ook bij de viswinkels wordt er volgens mij gesjoemeld met de kibbeling. Laatste maanden haalde ik regelmatig kibbeling bij de viswinkel op Vrijdag (dan is er markt) en een half pondje kost dan € 3,= maar ik bemerkte dat niet alles kibbeling was wat het moet zijn. De echte als je die openmaakt zie je de schijfjes tegen elkaar zitten en smaakt echt naar kabeljauw maar andere stukjes waren net deegballetjes. Ze worden ook eerst in de deeg gewenteld en gaan dan gelijk de pan in. Nu koop ik ze maar niet weer en de kabeljauw koop ik bloot (dus niet gepaneerd of zo iets)
vind het echt schandalig,moeten ze niet gewoon veel meer controleren,en hoge boetes uit delen ,de consument moet er op kunnen vertrouwen dat hij waar krijgt voor zijn geld
je betaalt dus ook gewoon te veel ,dat noem ik fraude