Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Enkele ziekenhuizen zetten nu geen stempel in gele boekje

11-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3378 keer bekeken
  •  
gele boekje 1127

© Getty Images

Duizenden patiënten uit kwetsbare groepen die in ziekenhuizen zijn gevaccineerd tegen het coronavirus, krijgen geen stempel in hun gele vaccinatieboekje. Zo zien bijvoorbeeld het Erasmus MC en het UMC Utrecht het niet zitten om deze patiënten nogmaals te ontvangen voor een stempel. "Het gaat bij ons om tegen de tienduizend mensen", aldus een woordvoerster van het Erasmus MC. Het ziekenhuis geeft eigen medewerkers wel een stempel als daarom wordt gevraagd na de coronavaccinatie.

Volgens het UMC Utrecht is het een te grote operatie om op korte termijn zo'n 4000 kwetsbare mensen te ontvangen voor een stempel. Een aantal ziekenhuizen, waaronder Radboudumc in Nijmegen, maken wel ruimte voor het voorzien van een stempel bij geprikte patiënten uit een groep met een hoog risico. Bij het Radboudumc kunnen patiënten - op vertoning van hun registratiekaart - tot en met 4 juli terecht met hun gele boekje.

Coronavaccin nog geen officiële status in gele boekje

Het coronavaccin heeft nog geen officiële status in het gele boekje, maar diverse landen accepteren het wel als bewijs, waaronder Duitsland en Spanje. Daarom is er nu ook veel vraag naar de stempel. Bij GGD'en kunnen mensen die zich hebben laten inenten een stempel of aantekening krijgen. Wel heeft iedere GGD hiervoor zijn eigen beleid. Ben je in het ziekenhuis gevaccineerd? Dan kun je niet voor een stempel terecht bij de GGD, omdat daar de gegevens niet gecontroleerd kunnen worden.

Digitaal Corona Certificaat

Het ministerie van Volksgezondheid benadrukt dat mensen vanaf 1 juli het Digitaal Corona Certificaat (DCC) kunnen gebruiken. Hiermee kunnen ze in andere EU-landen aantonen dat ze beschermd zijn tegen het coronavirus. Een woordvoerster laat weten dat het ministerie daar nu vol op inzet. Er komt daarom voor ziekenhuizen geen verplichting om het gele boekje te stempelen, aldus de woordvoerster.

Op het DCC is overigens ook kritiek, onder meer vanuit ouderenbond ANBO. Die organisatie wil dat het papieren boekje dezelfde status krijgt als het elektronische boekje. De Europese Commissie buigt zich hierover, maar kan nog geen duidelijkheid geven.

Negatieve coronatest bij reizen zonder vaccinatiebewijs

Er wordt door veel landen een negatieve coronatest geëist van buitenlandse bezoekers die niet kunnen aantonen dat ze volledig zijn gevaccineerd. Hierdoor zijn reizigers vaak aangewezen op hoge prijzen bij commerciële aanbieders van zelftesten. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

Jaque
Jaque18 jun. 2021 - 20:19

Klopt het dat VWS de instructie heeft gegeven aan ziekenhuizen om wel voor medewerkers een registratie te regelen, maar niet voor patiënten? Weten jullie hier iets van? Ik begrijp zoiets van een tweet van een zorgmedewerker van UMCG die geen registratie krijgt, dat dat niet klopt volgens de instructie, zegt VWS. Ik probeer al twee weken een registratie te krijgen in mijn ziekenhuis, maar dat lukt niet. En ik dacht dat discriminatie verboden was in NL.

1 Reactie
Jaque
Jaque20 jun. 2021 - 1:06

Verkeerd begrepen, in de instructie voor de GGD staat niet dat ze alleen mensen die bij de GGD zijn geprikt mogen registreren. Ik heb intussen nog steeds geen registratie.

Gerardus1942
Gerardus194211 jun. 2021 - 9:29

waarom niet in je paspoort de coronavaccin stempel ?????? Veel problemen opgelost.

van Scheijndel
van Scheijndel11 jun. 2021 - 8:29

Waarom moet er hier eindeloos over gedebatteerd worden, maak een registratieboekje aan, wat ook internationaal erkend word en klaar. Eindeloze discussies, en de EU parlementariers maar declareren en declareren. Ga aan t werk voor je geld, wie is hier uiteindelijk de dupe hiervan....

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!