Kassa

Enexis versnelt vervanging slimme energiemeters

01-12-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
slimme meter gyr 930
De 3.847 slimme energiemeters van Enexis worden sneller vervangen. Het gaat om meters die vorig jaar tussen juni en november zijn geplaatst. Maar ook om een paar meters die na die tijd zijn geplaatst. De meters voldoen niet aan alle veiligheidseisen.

Deadline naar voren gehaald

De originele deadline van het bedrijf lag voor 2019. Maar nu wil het bedrijf de meters eerder terug hebben. 31 maart moeten alle ‘gevaarlijke’ meters vervangen zijn.

Uitzending Kassa

In de uitzending van Kassa van 18 november werd duidelijk dat er grote twijfels zijn over de veiligheid van tienduizenden gasmeters. Volgens de experts in de uitzending moeten deze meters onmiddellijk vervangen worden.

Te kort schroefdraad

De meters zouden te korte schroefdraden hebben en sluiten daardoor niet goed genoeg aan op de gasleidingen in huis. Dat is volgens de experts in het programma gevaarlijk. Maar netwerkbeheerders ontkennen dit. Toch vervangen veel beheerders hun meters. Bij Enexis gaat het om 10.000 meters in Nederland.

Toezicht is essentieel

De experts in het programma vinden dat toezicht bij het vervangen bij de gasmeters essentieel is. Maar Inspectie Leefomgeving en Transport, het Agentschap Telecom, de Autoriteit Consument en Markt, de Voedsel- en Waren Autoriteit als het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) hielden geen toezicht. Maar na de uitzending heeft SodM toch besloten om onderzoek te doen.

Onveilige meters na november 2016

“We zijn gestopt met plaatsen van deze meters toen het probleem na oktober 2016 werd geconstateerd. Maar in onze magazijnen waren de meters daarna nog beschikbaar. Of er een tussendoor is geslipt is, is niet bekend.” vertelt een woordvoerder. Enexis zou volgens deze woordvoerder ervan uit gaan dat één tot twee procent van de meters die na november 2016 zijn geplaatst niet voldoen aan de veiligheidseisen.
Bekijk hier het item over de slimme gasmeters van de uitzending van 18 november 2017:
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!