Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Energieverbruik winkelpanden is nog veel te hoog'

13-08-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
Winkel 1127
De verduurzaming van winkelpanden schiet nauwelijks op, vindt vastgoedadviseur Colliers. Er zijn nog maar weinig panden met een energielabel en het energieverbruik is nog veel te hoog, stellen ze.
Bijna 70 procent van de winkels heeft geen energielabel. Dat strookt niet met de wet, zegt Colliers. Winkelpanden mogen namelijk niet verkocht of verhuurd worden als er geen certificaat is. Volgens de onderzoekers is er nog geen "dwingende wetgeving" die ervoor zorgt dat vastgoedeigenaren in beweging komen. Voor kantoren geldt bijvoorbeeld dat in jet jaar 2023 minimaal energielabel C verplicht is. Zo'n verplichting is er niet voor winkelpanden.

'Monumentale' steden lopen achter

Onder de 25 grootste gemeenten in Nederland vind je de groenste winkelstraten in Utrecht en Zaanstad. Daar heeft een derde van het winkeloppervlak een energielabel A. In Zaanstad komt dat door een renovatie van het centrum. In Utrecht is winkelcentrum Hoog Catharijne herontwikkeld. Daarnaast heeft de stad in Leidsche Rijn Centrum ook veel moderne winkelpanden.
Steden die veel monumentale panden hebben staan er een stuk slechter op. Neem bijvoorbeeld Haarlem en Maastricht, waar 15 procent op dit moment een zuinig energielabel heeft. Voor monumentale panden is het niet verplicht om een energielabel te hebben. Dat is volgens Collier ook lastig, omdat er niet veel veranderd mag worden aan de buitenkant.

Kleine pandeigenaar doet het minst

Maar monumentaal of niet, volgens Colliers heeft verduurzaming bij veel pandeigenaren geen prioriteit. Bij grote institutionele beleggers ligt dat iets anders. Zij worden vaak door beleggers aangespoord om duurzaam te investeren. Particuliere eigenaren zijn vaak terughoudender. Zij houden het bij kleine ingrepen met een zogenoemde 'korte terugverdientijd', zoals het installeren van ledverlichting.
Om succesvol te verduurzamen moeten eigenaar en huurder beter samenwerken, concludeert Colliers. "Het klimaatrapport van de Verenigde Naties laat zien dat er snel dwingende maatregelen nodig zijn. Er is letterlijk werk aan de winkel." ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!