Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Gastarieven bereiken hoogste niveau sinds 2015

20-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
451 keer bekeken
  •  
energie windenergie windmolen 1127
De vraag naar gas is nu hoger dan het aanbod en de opwekking van elektriciteit is erg duur. Daardoor bereiken de gas- en energietarieven een hoogtepunt, aldus Pricewise. De variabele tarieven stegen al per 1 juli. Nu stijgen ook de vaste tarieven voor één en drie jaar flink, gemiddeld namelijk met 10 procent gestegen ten opzichte van juni. De vaste gastarieven liggen hierdoor op het hoogste niveau sinds 2015.
De vaste tarieven voor stroom zijn zelfs sinds 2009 al niet meer zo hoog geweest van nu. Hoewel de inkoop van energie met directe levering op dit moment erg duur is, kost de inkoop van energie met levering over een jaar een stuk minder. Energieleveranciers lijken daardoor in te kopen voor de langere termijn, stelt Pricewise. Dit zorgt voor een verschuiving in het contractaanbod. Hierdoor lijkt het nu voordeliger om te kiezen voor een driejarig energiecontract in plaats van een contract met een looptijd van één jaar.

Hoge energieprijzen houden vermoedelijk nog een aantal maanden aan

Vanwege weinig zon en wind is het opwekken van stroom nu kostbaar. Verder is de vraag naar gas groter dan het aanbod. Dit beide zorgt ervoor dat de vaste tarieven op dit ogenblik op het hoogste punt sinds 2015 liggen. Daardoor is het voor energieleveranciers goedkoper om energie voor de lange termijn in te kopen. Ook de prijzen voor levering in het komende kwartaal liggen rond dezelfde prijs als die voor directe levering. Het is te verwachten volgens Pricewise dat de energietarieven van dit moment nog een aantal maanden aanhouden.

Energiecontract afsluiten: zekerheid versus flexibiliteit

Steeds meer mensen kijken op dit moment naar een nieuw energiecontract vanwege de hoge tarieven. Toch vinden veel consumenten het lastig om zich voor drie jaar vast te leggen. Wat de beste keuze is, hangt af van de ontwikkelingen in het aanbod. Zo was een tijd terug het eenjarige energiecontract nog het meest voordelig, maar nu hangt het heel erg af van de ontwikkelingen op de markt. Zo is het goedkoper om een eenjarig contract af te sluiten als de vaste tarieven weer omlaag gaan, maar is een driejarig contract voordeliger als de vaste tarieven blijven stijgen.

Bron: Pricewise
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!