Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Energierekening 'serieuze zorg' voor kabinet

19 feb 2019
  •  
leestijd 2 minuten
elektriciteit energie 930 x 520
Dat de energierekening dit jaar harder stijgt dan verwacht, is een ,,serieuze zorg'' voor het kabinet. Dat zegt minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat). Of huishoudens op compensatie kunnen rekenen, is evenwel afhankelijk van nieuwe koopkrachtcijfers die volgende maand worden verwacht.
Het kabinet beloofde vorig jaar op Prinsjesdag dat bijna iedereen in Nederland in 2019 meer te besteden zou krijgen.  Afgelopen weekeinde bleek evenwel dat de energierekening van huishoudens gemiddeld met 334 euro per jaar stijgt, ruim drie keer zoveel als verwacht. De voltallige Tweede Kamer wil daar zo snel mogelijk een debat over houden.
Wiebes erkent dat bij de ramingen van inflatie en koopkracht oude cijfers zijn gebruikt over bijvoorbeeld het verbruik en de prijzen van stroom en gas. De tarieven in de markt zijn sterker gestegen dan verwacht. ,,We hadden ons minder stellig moeten uitlaten'', geeft hij toe.

Prijsontwikkeling

Wat een en ander betekent voor de totale koopkracht, moet volgens Wiebes nog blijken. ,,Het leven bestaat uit meer dan alleen energie'', aldus de minister. Tot nu toe ziet het er volgens hem naar uit dat de prijsontwikkeling van andere goederen en diensten in elk geval een deel van de tegenvaller op de energierekening compenseert. 
Oppositiepartij GroenLinks gelooft daar niet in. ,,Het kabinet houdt zich niet aan belofte dat iedereen er in 2019 op vooruit gaat'', concludeert Kamerlid Bart Snels. De oppositie waarschuwde eerder al dat mensen met een lager inkomen het kind van de rekening zouden worden, brengt hij in herinnering.

'Enorme miskleun'

Ook de coalitiepartijen zijn boos. D66-Kamerlid Matthijs Sienot spreekt van ,,een enorme miskleun'' die het vertrouwen in ramingen niet ten goede komt. ,,Een ongelofelijke stommiteit'' vindt Carla Dik-Faber van de ChristenUnie. ,,Wij balen hiervan.'' CDA'er Agnes Mulder wil dat het kabinet met een antwoord komt. ,,Want dit is voor ons niet acceptabel.''

VVD

De VVD wil weten of wél actuele cijfers worden gebruikt voor de doorrekening van het Klimaatakkoord. Daaruit moet blijken of die voorstellen om Nederland op termijn CO2-neutraal te maken, wel voor iedereen betaalbaar zijn. ,,Hebben we de marktontwikkelingen wel scherp?'', vraagt Kamerlid Dilan Yeşilgöz. ANP

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!