Kassa

Energieprijzen dalen fors

02-10-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
energie_mast_13.jpg
De energierekening voor consumenten en bedrijven pakt de komende jaren naar verwachting lager uit dan eerder werd gedacht. Dat komt doordat de tarieven die netbeheerders in rekening mogen brengen de komende 3 jaar sterk worden verlaagd. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) woensdag bekendgemaakt.
Gunstig voor consumenten
De tariefverlaging voor 2014 tot en met 2016 levert consumenten en bedrijven een besparing op van 2,1 miljard euro. Consumenten kunnen hiermee een 4 tot 5 procent lagere energienota tegemoet zien. ,,De verlaging pakt aanzienlijk gunstiger uit dan eerder werd gedacht'', meldt de toezichthouder. Voor consumenten gaat de rekening gemiddeld enkele tientjes per jaar omlaag.
Dalingen
Voor elektriciteit gaan de tarieven van regionale netbeheerders jaarlijks met gemiddeld 8 procent omlaag en bij TenneT met 7 procent. Voor gas dalen de netwerktarieven jaarlijks met gemiddeld 6,5 procent bij de regionale netbeheerders en met 5 procent bij landelijk gastransportbeheerder GTS.
500 miljoen
ACM maakte eerder, op basis van voorlopige gegevens van de netbeheerders, bekend dat de besparing minstens 500 miljoen euro zou bedragen. De besparing voor de huishoudens is volgens de toezichthouder mogelijk door de huidige lage rente, waardoor netbeheerders goedkoop kunnen lenen.
Tarieven
Toezichthouder ACM bepaalt de maximumtarieven voor het netwerk omdat de netbeheerders werken in een markt zonder concurrentie. Deze tarieven beslaan bij een doorsnee-huishouden een vijfde deel van de totale energierekening.
ANP/Financieele Dagblad
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!