Kassa

Zaterdag in Kassa: Vier Nederlandse energiemaatschappijen gebruiken bloedkolen

09-12-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
energie_mast_37.jpg
Zaterdag in Kassa besteden we aandacht aan energiemaatschappijen die zogeheten bloedkolen gebruiken. Verder hebben we het over GPS-trackers. Ouders kopen een tracker om hun kind(eren) te volgen. Ook hebben we het over Oktoberfest. De feesten zijn afgelast, maar de kopers krijgen hun geld niet terug.
Vier Nederlandse energiemaatschappijen gebruiken bloedkolen
Tussen 1996 en 2006 zijn meer dan 3000 mensen vermoord in Cesar, Colombia. Er zijn daar twee grote mijnbouwbedrijven gevestigd. Essent, Nuon, Eon en Engie maken allemaal gebruik van steenkolen uit deze regio. De steenkolen worden ook wel bloedkolen genoemd. Hoe zit dit precies en wat zeggen de energiemaatschappijen?
GPS-trackers om je kind(eren) in de gaten te houden
Steeds meer ouders gebruiken een GPS-tracker om de acties van hun kind(eren) te volgen. Hoe werkt zo’n tracker en hoe veilig is dat?
Consumenten de dupe van afgelaste Oktoberfest
Je koopt een kaartje voor een Oktoberfest, maar dan gaat het hele feestje niet door. Dan zou je verwachten dat je je geld terugkrijgt, maar tot op heden hebben kopers nog steeds hun geld niet terug!
Geef live je mening!
Praat gezellig mee op Twitter voor, tijdens en na de uitzending! Gebruik  #KassaTV  in je tweet om mee te discussiëren!
Like ons ook op Facebook en volg ons op Instagram !
Kassa bijwonen? Meld je  hier  aan.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

simon55
simon5510 dec. 2016 - 21:15

Wat is die Brecht n irritant figuur zeg , ze laat niet eens mensen uitpraten t was echt n tenen krommend interview ze vond zichzelf belangrijker dan de Heer van Nuon die aanschoof . Die man had tenminste nog fatsoen want ik was allang weg gelopen . t Word tijd dat of er n andere presentator ( trice ) komt of rum dat hele programma op

michiel osinga sanders
michiel osinga sanders10 dec. 2016 - 21:01

Schoenmaker blijf bij je leest. Dit onderwerp over bloedkolen hoort in mijn ogen niet thuis bij Kassa. Eerder bij een programma als Een Vandaag en Netwerk. Ik heb sterk de indruk dat presentatrice Van Hulten persoonlijk zeer bij het onderwerp betrokken is en daarbij de realiteit uit het oog is verloren. Natuurlijk, vertrekken uit Colombia kan. Wat is belangrijker: de gemoedsrust van groepen mensen die in het verleden blijven hangen of investeren in de toekomst. Zijn de mensen daar ermee geholpen wanneer buitenlandse bedrijven daar vertrekken? Colombia probeert het verleden de rug toe te keren en, ironisch genoeg is het PAX, hand in hand met Kassa, die een spaak in dat wiel wil steken door het land en de hard werkende mensen aldaar, de overlevers, hun een inkomen te ontnemen. Wrang hoor. Goed, kolen zijn een consumentenproduct en dan zou je bij Kassa uit kunnen komen. 't Is geen pak suiker of een verhaal over transvet. Het gaat hier over handel met het buitenland. In het buitenland worden andere normen en waarden gehanteerd. Wij, hier in Nederland en in de Europese Unie, stellen het belerende vingertje uit andere landen niet zo op prijs. Ik noem Erdogan en hoef daar niks meer aan toe te voegen. Andersom is dat niet anders. Wil je in het buitenland iets veranderen, dan is geduld een schone zaak. Laat de buitenlandse handelspartner in zijn waarde. Nederlandse energiebedrijven proberen de omstandigheden in en rond de mijnen te verbeteren. Dat is een doel van het convenant. De in Nederland zo gewoon (veronderstelde) openheid geldt niet overal in de wereld. En hoe "goed" het onderzoek door Kassa ook gedaan mag zijn, het was wel de vertegenwoordiger van NUON die aangaf dat PAX was uitgenodigd om begin 2017 mee te gaan om te kijken hoe de vlag er dan voor staat. Van Hulten reageerde daar totaal niet op. Een goed interview betekent niet je gesprekspartner een antwoord door de strot duwen. Niet eenmaal, meerdere keren. Fel zijn is prima; hier was je te fel dame. En daar het woord 'te' voor staat betekent het dat het niet goed is. Mijn eerste reactie tijdens het zien van het onderwerp was: 'Oh, heeft PAX zendtijd ingekocht?' Niet moeilijk zeker om dat via een adorerend lid te doen: Van Hulten. Laat ik maar een vraagteken achter zetten.

Gerben B.
Gerben B.10 dec. 2016 - 20:40

Wat een vreselijk slechte manier van interviewen. Met stijgende verbazing keek ik naar dit interview. Niet luisteren, niet laten uitspreken, continu in de rede vallen. Deze presentatrice mist alle competenties die aan een tv presentatrice mogen worden gesteld. Met een verbeten gezicht vastzittend in haar eigen gedachten sleepte het gesprek zich voort. Beschouwt de heer van Nuon niet als haar gast, maar als iemand die tegenover haar in een beklaagdenbank zit. Ik reageer nooit op uitzendingen, maar dit was ronduit belachelijk. Bijna een reden om nooit meer naar Kassa te kijken.

Wim Boselie
Wim Boselie10 dec. 2016 - 20:13

Wat een ongelooflijk slecht interview. Als ik de vertegenwoordiger van Nuon was geweest,  was ik tijdens het interview opgestapt. Onbehoorlijk en onbeschoft. 

F. Kwik
F. Kwik10 dec. 2016 - 20:06

Verschrikkelijke tv. Het slechtste interview ooit. Je luisterde niet eens en liet je gast helemaal niet uitspreken. Met name de laatste vraag was tenenkrommend. Natuurlijk gaat hij niet zeggen dat klanten naar de concurrentie moeten. Bovendien mocht zijn antwoord, weglopen uit Colombia levert in ieder geval geen verbeteringen op, wederom niet gehoord worden. Net ongesteld geworden of zo?

enkhome
enkhome10 dec. 2016 - 20:01

Neemt een bedrijf de moeite om in de studio te komen krijgt deze bijna geen kans de gestelde vragen te beantwoorden en wordt steeds op irritante wijze geinterupteerd door de vragenstelster. Kromme tenen wat mij betreft Ik zou me een volgende keer bedenken hieraan mee te doen overigens eens met adriaan2 maar eigenlijk zouden kolen helemaal verboden moeten worden

frankkersten
frankkersten10 dec. 2016 - 19:59

wat een k*t interview, je luistert helemaal niet, komt die meneer vd Nuon netjes naar de studio, zit je daar een beetje compleet bevooroordeeld vervelend te doen, je luistert helemaal niet. als ik nu vraag wat die meneer heeft verteld dan weet je het waarschijnlijk niet eens meer! ... ik had je hoog zitten, maar met dit interview is dit compleet teniet gedaan, zelden met zo'n kromme tenen naar Kassa zitten kijken... misschien leuk als tafeldame bij DWDD, maar dit niet.

adriaan2
adriaan29 dec. 2016 - 15:03

Het is het een of het ander. Nu heb ik weer gelezen dat er hele bossen gekapt worden wat ook wer niet goed is en daar ben ik het mee eens. Dank zij die bloedkolen hebben de locals daar wel inkomen al is het weinig. Vergeet niet 's lands wijs is 's lands eer en gewoonte en daar kunnen wij niets aan veranderen. Het is hun cultuur.

Aicha2
Aicha29 dec. 2016 - 13:26

Ben het eens met het feit van bloedkolen. Maar ... onze Westerse waarden en normen zijn niet toereikend voor de arme bevolking. Wat bieden we als oplossing zodat mensen daar toch inkomen hebben en een redelijk fatsoenlijk leven zonder uitbuiting en gevaar! Grote energiebedrijven moeten niet meer aan slechts winst maken( dat is zoooo jaren '90!!) maar ook aan human intrest..

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!